Tajkun Babiš sastavlja vladu, u češkom parlamentu rekordnih devet stranaka

Ovakva rascjepkanost u donjem domu parlamenta otežava Andreju Babišu sastavljanje stabilne vlade, a iako je pozvao sve stranke koje su ušle u parlament na pregovore bar za sada većina je odbila da učestvuje u vladi zato što je optužen za zloupotrebu evropskih dotacija za svoju farmu
0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 20:10h

Na parlamentarnim izborima u petak i subotu u Češkoj 60,84 odsto birača izglasalo je u parlament rekordnih devet stranaka, a najviše glasova osvojila je prema očekivanjima stranka centra, ANO, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije, koga mnogi nazivaju češkim Trampom, Andreja Babiša koji će sastavljati novu češku vladu.

Od osam miliona registrovanih birača na izbore je izašlo njih 5.060.759 a ANO je osvojila više od očekivanja, 29,64 odsto glasova što joj daje 78 poslanika u Poslaničkom domu od 200 članova, saopštio je Zavod za statistiku nakon prebrajanja svih glasova.

Na drugom mjestu je konzervativna Građanska demokratska stranka koju je svojevremeno osnivao pa se sa njom razišao bivši češki premijer i predsjednik Vaclav Klaus sa 11,32 odsto glasova i 25 poslanika, na trećem prvi put u parlamentu češki Pirati sa 10,79 odsto glasova i 22 poslanika.

Najveći bauk izbora, ekstremistička stranka Sloboda direktna demokratija biznismena Tomija Okamure koja traži zabranu islama, izbjeglica i izlazak Češke iz Evropske unije, zahvaljujući biračima velikih gradova, prije svega prijestonice Praga osvojila je manje glasova nego što se na početku činilo i sa 10,64 odsto glasova i 22 poslanika tek je četvrta po jačini stranka u parlamentu.

Okamurini ekstremisti bili su u parlamentu i u dosadašnjem sazivu, ali kao partija Zora koja je zbog skandala oko zloupotrebe partijskog novca Okamuru izbacila iz svojih redova a sada nije prošla u parlament.

Debakl je doživjela ljevica, kako nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske koja je osvojila 7,76 odsto glasova i 15 poslanika, tako i vladajuća Češka socijaldemokratska stranka premijera Bohuslava Sobotke koja će na osnovu 7,27 odsto glasova u parlamentu imati 15 poslanika.

Zahvaljujući Pražanima i dijaspori u parlament će tijesno iznad cenzusa od pet odsto ući i liberali iz TOP09 koji sa sedam poslanika i Gradonačelnici i nezavisni sa šest poslanika.

Ovakva rascjepkanost u donjem domu parlamenta otežava Andreju Babišu sastavljanje stabilne vlade a iako je pozvao sve stranke koje su ušle u parlament na pregovore bar za sada većina je odbila da učestvuje u vladi zato što je optužen za zloupotrebu evropskih dotacija za svoju farmu Rodinu gnijezdo a pošto se protiv njega vodi krivična istraga, može se desiti da bude prvi češki premijer koji bi tokom funkcije završio u zatvoru.

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je već da mu krivična istraga i optužba ne smeta, jer je pod istragom bio i predsjednik Francuske Žak Širak, probleme sa zakonom je imao i premijer Italije Silvio Berluskoni a sada se vodi i istraga protiv izraelskog premijera Benajmina Netanajahua i da će Babišu povjeriti da sastavi vladu, ako pobijedi na izborima.