EK predložila paket vrijedan 500 miliona eura kao pomoć evropskim proizvođačima hrane

Novac iz paketa pomoći će biti dodjeljivan na nacionalnom nivou. Plan je i da zemlje članice EU paket pomoći finansijski dopune za još 200 odsto svojim novcem, što znači sa dodatnih milijardu eura

1698 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je danas paket vrijedan 500 miliona eura kao pomoć evropskim proizvođačima hrane koji trpe ekonomske posljedice rata u Ukrajini.

Rat u Ukrajini već je izazvao globalno poskupljenje hrane, ali i troškova njene proizvodnje, dijelom i zato što oko 30 odsto svjetskog brašna dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Još i prije nego što je krajem februara izbio rat u Ukrajini, znatno je porasla cijena vještačkih đubriva, a u EU se strahuje da bi zbog globalnog poskupljenja energenata ta cijena mogla dodatno da poraste i još više optereti poljoprivrednike.

Evropska komisija je saopštila da će novac iz paketa pomoći biti dodjeljivan na nacionalnom nivou. Plan je i da zemlje članice EU paket pomoći finansijski dopune za još 200 odsto svojim novcem, što znači sa dodatnih milijardu eura.

Da bi pojačala kapacitet poljoprivredne proizvodnje u EU, Komisija je predložila i da se privremeno dozvoli gajenje svih kultura koje služe kao ljudska ili životinjska hrana i na ugaru, a da istovremeno ekološke subvencije farmerima budu isplaćivane u punom obimu.

"EU je poljoprivredna supersila i mi ćemo osigurati da naši farmeri imaju punu podršku Komisije kako bi odgovorili na globalne potrebe za hranom", izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski. On je dodao da će komisija istovremeno raditi na tome da lanci snabdijevanja hranom postanu otporniji na buduće krize i održivi.

I dok se EU trenutno ne suočava sa nestašicama hrane, ona je veliki uvoznik određenih prehrambenih proizvoda, među kojima su i žitarice iz Ukrajine. A evropski farmeri su vrlo zavisni od vještačkih đubriva iz Rusije.

"Ta ranjivost, zajedno sa visokim troškovima, koji uključuju i đubriva i fosilna goriva, predstavljaju za farmere izazov u proizvodnji i prijete da podignu cijenu hrane", navela je komisija u svom predlogu.

Predloženih 500 miliona eura finansiraće se iz budžetske rezerve za 2022. koja je stvorena upravo za slučaj veće krize u poljoprivredi. Da bi novac bio izdvojen, potrebno je zeleno svjetlo Evropskog parlamenta i Evropskog savjeta.

Među drugim mjerama pomoći farmerima, Komisija je predložila i program pomoći svinjogojstvu i da države članice privremeno sa do 35.000 eura pomognu preduzećima u oblasti poljoprivrede i ribarstva.

Istovremeno, Evropska komisija je izrazila duboku zabrinutost zbog teške situacije sa hranom u opkoljnim gradovima u Ukrajini. EU je definisala 330 miliona eura vrijedan plan podrške Ukrajini, u kojoj je zbog rata dovedena u pitanje žetva, a postojeće rezerve ugrožene zbog ruske invazije.

Bonus video: