Stoltenberg naglasio da Rusija mora zaustaviti "zveckanje nuklearnim sabljama"

Portparol Kremlja rekao je da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje ako se suoči sa "egzistencijalnom prijetnjom"

14547 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Lideri NATO-a pristaće na raspoređivanje četiri nove borbene grupe NATO-a u Istočnoj Evropi, odnosno u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumuniji, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu, 23. marta.

Naveo je da to predstavlja veliko dugoročno povećanje prisustva vojnog saveza u regionu, udvostručavajući postojeći broj borbenih grupa.

​Obraćajući se novinarima uoči posjete američkog predsjednika Džoa Bajdena Briselu, Stoltenberg je poručio da Rusija mora da zaustavi "zveckanje nuklearnim sabljama".

Bajden je na putu za belgijsku prijestolnicu, gdje će prisustvovati sastanku sa saveznicima u NATO-u kako bi razgovarali o odgovoru na invaziju Rusije.

Stoltenberg je dodao da ima jasnu poruku za Rusiju - da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne treba voditi.

Portparol Kremlja rekao je da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje ako se suoči sa "egzistencijalnom prijetnjom".

"Nuklearno oružje samo u slučaju prijetnje po opstanak Rusije", kaže Peskov.

Generalni sekretar NATO-a ponovio je podršku Ukrajini i istakao da se članice NATO-a suočavaju sa suštinski promijenjenim bezbjednosnim okruženjem u kojem su autoritarne vlade spremne da upotrijebe silu.

"Očekujem da ćemo se pozabaviti ulogom Kine u ovoj krizi. Kina je Rusiji pružila političku podršku, uključujući širenje "očiglednih laži i dezinformacija", rekao je on.

Američki predsjednik koji treba da stigne u Brisel u srijedu uveče, sastaće se sa liderima NATO-a i Evrope na hitnom samitu u sjedištu zapadne vojne alijanse.

Bajden će takođe posjetiti Poljsku, koja je primila većinu od više od 3,6 miliona izbjeglica koje su pobjegle iz Ukrajine i koja je služila kao glavna ruta za zapadne isporuke oružja Ukrajini.

Bonus video: