Mišel: Putin mora da bude pobijeđen – to je pitanje bezbjednosti cijelog svijeta

"Ovo je strašno teško, jer nismo sigurni da je ruska vlada iskrena. Nismo naivni - mislimo da pokušavaju da vojno napadaju da bi ojačali svoju poziciju u pregovorima"

27085 pregleda 105 reakcija 65 komentar(a)
Šarl Mišel, Foto: Reuters
Šarl Mišel, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je za CNN da se mora osigurati da ruski predsjednik Vladimir Putin bude poražen, i da to treba da bude "zajednički cilj".

"To je pitanje bezbjednosti, za budućnost Evrope i budućnost cijelog svijeta“, poručio je Mišel.

Dodao je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvan da se obrati Evropskom savjetu na sastanku u četvrtak.

Naveo je da je više puta razgovarao i sa Zelenskim i sa Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, nadajući se da će im pomoći da uspostave "prekid vatre i učine mogućim iskreni pristup za pregovore".

"Ovo je strašno teško, jer nismo sigurni da je ruska vlada iskrena. Nismo naivni - mislimo da pokušavaju da vojno napadaju da bi ojačali svoju poziciju u pregovorima", poručio je Mišel.

Dodao je da s druge strane, "moramo da promijenimo odnos snaga kako bi predsedniku Zelenskom omogućili bolju poziciju u direktnim razgovorima sa Rusijom". prenosi N1.

Mišel je kazao da EU "mora da bude inteligentna" po pitanju sankcija prema Rusiji.

"Donijeli smo sankcije bez presedana" protiv Rusije, "na meti su oligarsi, ekonomski sektori u Rusiji", naveo je Mišel.

Međutim, dodao je, "nemamo baš istu situaciju u Evropi i u SAD".

"(Nije ista situacija sa) naftnim ili gasnim sektorom, na primjer. Mi smo u Evropi mnogo više zavisni u poređenju sa situacijom u SAD", ukazao je Mišel i dodao da je Evropa "previše zavisna od ruskog gasa".

Istakao je da zato "moramo da budemo inteligentni".

"Cilj da na meti bude Rusija. Cilj da to bude bolno po Rusiju. Nije cilj da bude bolno po nas", istakao je on.

Danas je u obraćanju njemačkim političarima i kancelar Olaf Šolc kazao da sankcije ne treba da više pogode Evropu nego rusku vlast, kao i da bi potpuno obustavljanje uvoza ruskih energenata bilo pogubno za Evropu.

Očekuje se da sastanak Evropskog savjeta bude održan 24. i 25. marta, a glavna tema biće Ukrajina. Svoje prisustvo u četvrtak na samitu je potvrdio i američki predsjednik Džozef Bajden da razgovara o Ukrajini i transatlantskoj saradnji.

Bonus video: