Rahoj: Suspendujemo katalonsku vladu i raspisujemo nove izbore

"Dijalog je divna riječ, ali dijalog ne znači da druga strana treba da prihvati vaše zahtjeve. Dijalog van okvira zakona je duboko nedemokratski", istakao je španski premijer
3 komentar(a)
Marijano Rahoj, Vlada Španije, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Vlada Španije, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2017. 12:05h

Španski premijer Marijano Rahoj saopštio je da će njegova vlada iskoristiti član 155 Ustava i tako suspendovati katalonsku regionalnu vladu i raspisati nove parlamentarne regionalne izbore u narednih šest mjeseci.

Rahoj je rekao da se ne ukida autonomija Katalonije, već da se samo suspenduje pokrajinska vlada i "uklanjaju lokalni funkcioneri koji su prekršili zakon".

Kako je kazao, nadležnosti lokalne vlade biće preusmjerene na određeno vrijeme na centralnu vlast.

Katalonskom parlamentu će biti onemogućeno da ponudi novog kandidata za premijera, kako bi se spriječilo da Karles Pudždemon bude ponovo izabran za prvog čovjeka regionalne vlade.

Španski Senat će biti nadležan za kontrolisanje procesa.

"Katalonskog premijera smo zvali u parlament i on je odbio naš poziv", kazao je Rahoj nakon vanredne sjednice kabineta, dodajući da su katalonski lideri pokušali da "nametnu" svoje namjere državnim vlastima.

Kako je naveo, "najnedemokratskiji" događaj koji je obilježio proteklih nekoliko sedmica je "ono što se desilo u katalonskoj skupštini 6. i 7. septembra".

"Dijalog je divna riječ, ali dijalog ne znači da druga strana treba da prihvati vaše zahtjeve. Dijalog van okvira zakona je duboko nedemokratski", istakao je Rahoj.

On je napomenuo da iza odluke vlade stoje četiri cilja: povratak vladavine prava, uspostavljanje normalne atmosfere za "suživot" u državi, nastavak ekonomskog oporavka i raspisivanje izbora u normalnim uslovima.

Rahoj je takođe naveo da bi katalonska ekonomija u slučaju nezavisnosti zabilježila pad od trideset odsto, i da su podaci o ekonomskom stanju u Kataloniji zabrinjavajući.

Vlada Španije sastala se danas kako bi aktivirala do sada nikada upotrijebljeni član Ustava kojim će preuzeti kontrolu nad regijom Katalonije u pokušaju da zaustave pobunu separatističkih političara.

Kabinet premijera Marijana Rahoja sastao se kako bi pojasnio obim i vremenski okvir mjera koje vlada planira preduzeti prema članu 155 Ustava Španije. Član omogućava centralnoj vlasti da interveniše kada je neka od 17 autonomnih oblasti u Španiji ne poštuje zakon.

Opozicione stranke su pristale da podrže premijera u ukidanju autonomije Kataloniji. Posebnim mjerama neophodna je podrška državnog Senata.

Katalonski predsjednik Karles Pudždemon zaprijetio je da će u regionalnom parlamentu pozvati na glasanje o proglašenju eksplicitne nezavisnosti od Španije.

Bonus video: