Ishitren zaključak Zapada da je svijet na njegovoj strani

Nije prvi put da je Zapad pogrešno protumačio sopstveno jedinstvo kao globalni konsenzus

20803 pregleda 50 reakcija 15 komentar(a)
Lideri NATO-a juče u Briselu, Foto: WOLFGANG RATTAY
Lideri NATO-a juče u Briselu, Foto: WOLFGANG RATTAY

Jedan od najčešćih komentara koji se trenutno čuje u Vašingtonu je da je Rusija sada globalno izolovana - pri čemu je Kina glavni prevrtljivac. Amerika rizikuje da je zavedu sopstveni odnosi s javnošću. Reakcija svijeta na invaziju na Ukrajinu je daleko složenija od toga. Od 24. februara, Zapad je podstaknut da demonstrira više jedinstva nego što je godinama unazad. Ipak, većina svijeta se drži po strani i čeka da vidi kako će se situacija odvijati.

Ovo nije prvi put da je Zapad pogrešno protumačio sopstveno jedinstvo kao globalni konsenzus. Jedno obmanjujuće mjerilo je situacija u Ujedinjenim nacijama. Na glasanju u toj organizaciji ranije ovog mjeseca, 141 od 193 države članice su osudile flagrantno kršenje međunarodnog prava od strane Vladimira Putina. Međutim, njih 35 koje su bile uzdržane, čine skoro polovinu svjetske populacije. Među njima su Kina, Indija, Vijetnam, Irak i Južna Afrika. Ako se njima dodaju one koju su bile na strani Rusije, to je više od polovine.

Štaviše, mnoge od onih koje su nominalno protiv Rusije, tvrde pazar. Saudijska Arabija razmatra zahtjev Kine da joj u juanima plaća za naftu. To bi pomoglo da potkopa moć dolara. I Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su se oglušili o pozive Džoa Bajdena ovog mjeseca da pojačaju proizvodnju nafte, što je rijetko ignorisanje američkog predsjednika.

UAE su prošlog mjeseca bili domaćin zvanične posjete Bašara al Asada, sirijskog diktatora i Putinovog bliskog saveznika, kojeg SAD s pravom smatraju otpadnikom. Jedan od motiva UAE za rehabilitovanje Asada je taj što Bajden vrši pritisak za oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, od kojeg strepe u regionu, što bi povećalo zalihe nafte na globalnom tržištu. Čak i Izrael, možda najbliži prijatelj Amerike, oprezno balansira. Premijer Naftali Benet, koji se našao u ulozi posrednika između Rusije i Ukrajine, upadljivo je nepristrasan.

Asad sa premijerom i potpredsjednikom UAE u Dubaiju
Asad sa premijerom i potpredsjednikom UAE u Dubaijufoto: Reuters

Sve ovo će se možda promijeniti za nekoliko mjeseci ako Ukrajina nastavi da ponižava Rusiju a Zapad uspije da održi jedinstvo. Svako voli pobjednika a države koje ne žele da rizikuju, vjerovatno bi se ponovo priklonile Zapadu. Veće države koje su uzdržane, poput Indije, koja je učetvorostručila uvoz nafte iz Rusije uz popust u odnosu na ovo doba prošle godine, prilagodile bi svoj stav, što izaziva tjeskobu u Vašingtonu. Međutim, oklijevanje svijeta je razlog da se Bajden i Evropa dobro zamisle.

Jedan od znakova upozorenja je uobičajena tendencija Zapada da polaže pravo na moralno liderstvo. To stvara tri problema. Prvo, to je licemjerno. Američko javno mnjenje nije pridavalo veliku pažnju jezivom krvoproliću u Siriji, za koje je Asad glavni krivac. Iako je Njemačka primila milion izbjeglica 2015, većina ostatka Zapada nije slijedila njen primjer. Britanija i SAD su primile manje od 50.000 Sirijaca. Ono što Rusija radi u Ukrajini je varvarstvo. Ali, nije jedina. Mnogi u muslimanskom svijetu, naročito, misle da Amerika primjenjuje dvostruke standarde. Hiljade civila su stradale u Iraku i Avganistanu od američke municije, iako nisu namjerno gađani (za razliku od Ukrajine).

Oklijevanje svijeta povodom ruske invazije je razlog da se Bajden i evropski lideri dobro zamisle

Drugo, Zapad brzopleto pretpostavlja da su njegove vrijednosti univerzalne. SAD su ove nedjelje proglasile genocidom nasilje vojske Mjanmara nad manjinskim Rohindžama. Iako je Mjanmar, za razliku od Ukrajine, u susjedstvu Indije, Narendra Modi, indijski hinduistički nacionalistički premijer, uložio je samo simboličan protest. Na njega je nesumnjivo uticala činjenica da su Rohindže muslimani. Indija je primila samo mali dio izbjeglica. I to uprkos činjenici da je Indija demokratija, za razliku od Kine.

Treće, većina svijeta negoduje zbog zapadnih sankcija. Sa izuzetkom izvoza goriva u Evropu, Zapad se uveliko odvojio od Rusije za mjesec. To je izvedeno na zadivljujući način. Međutim, to je takođe podsjetilo druge na sposobnost Zapada da kazni one sa kojima se ne slaže. U ovom slučaju, veoma je teško tvrditi da Zapad nije u pravu. Putin ne samo da predstavlja smrtnu prijetnju za demokratske vrijednosti, nego takođe veliča zakon džungle. Nije ni čudo što je toliko manjih država osudilo Rusiju u UN.

Odgovor zapadne javnosti na Putinovo varvarstvo je za divljenje. Međutim, on je neizbježno selektivan. Što prije zapadne vlade shvate kako ih vide veliki djelovi svijeta, to će biti sposobnije da sprovode djelotvornu diplomatiju.

Članak je objavljen u "Fajnenšl tajmsu"

Priredila: A. Šofranac

Bonus video: