Pušilin objavio da je stigao u Mariupolj: "Nadgleda distribuciju humanitarne pomoći"

Nekoliko sati prije toga vođa ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov je rekao da su njegove snage preuzele gradsku kuću Mariupolja, grada koji je velikim dijelom razoren u borbama i gdje stanovnicima nedostaje sve

7812 pregleda 3 komentar(a)
Pušilin, Foto: Reuters
Pušilin, Foto: Reuters

Vođa jedne od dvije proruske separatističke republike na istoku Ukrajine objavio je danas da je stigao u Mariupolj, grad koji nedeljama ruska vojska drži pod opsadom, da bi nadgledao distribuciju humanitarne pomoći civilima.

U video snimku koji je objavilo "ministarstvo informisanja" separatističke oblasti Donjeck prikazuje se vođa Denis Pušilin u posjeti centru za humanitarnu pomoć koji drži ruska vojska postavljen u hangaru, i desetine civila kako dobijaju prehrambene proizvode.

Agencija Frans pres navodi da za sada nije bilo moguće provjeriti tačnost tog izvještaja.

Prema separatističkim medijima sa Pušilinom je bio visoki zvaničnik ruskog parlamenta Anderej Turtčak, i ruski poslanik Dmitrij Sablin.

"Denis Pušilin i ruske zvanice provjerili su rad centra za humanitarnu pomoć za stanovnike Mariupolja koji organizuje politička partija Jedinstvena Rusija", partija Vladimira Putina, prenio je separatistički portal DNR onlajn.

Kako se navodi ljudi su dobili hleb, vodu i najpotrebnije proizvode, medicinsku pomoć, poljsku kuhinju i generatore da napune telefone.

Nekoliko sati prije toga vođa ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov je rekao da su njegove snage preuzele gradsku kuću Mariupolja, grada koji je velikim dijelom razoren u borbama i gdje stanovnicima nedostaje sve.

Frans pres navodi da je za sada nemoguće potvrditi te informacije iz nezavisnih izvora.

Bonus video: