LICE UKRAJINSKOG OTPORA I MAJSTOR KOMUNIKACIJE

Zelenskom će biti sve teže da zadrži pažnju svijeta

Ukrajinski predsjednik koristi kombinaciju poznavanja društvenih medija, strastvenih govora i virtuelnih “turneja” po svjetskim parlamentima kako bi pokušao da spriječi da međunarodni bijes prema Moskvi nestane

12866 pregleda 51 reakcija 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Oprema je jednostavna, poruka je jasna. U video obraćanju naciji ove nedjelje, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski držao je svoj mobilni telefon prema kameri i pokrenuo aplikaciju za mjerenje vremena dok je zvonila sirena za vazdušni napad.

”Trajalo je 20 sekundi”, kazao je Zelenski, nakon što je sirena utihnula. “Mi to slušamo satima, danima, nedjeljama. Naš narod... odmah uzima svoju djecu, pomaže starijima i bježi u skloništa... da bi preživjeli, od ruskih raketa, bombi”.

Zelenski tokom obraćanja švedskom parlamentu
Zelenski tokom obraćanja švedskom parlamentufoto: REUTERS

Sjedeći za stolom u sada već prepoznatljivo maslinasto zelenoj majici Zelenski je u nekoliko kratkih rečenica podsjetio 44 miliona Ukrajinaca da i on prolazi kroz isto što i oni, i piotom obnovio pritisak na NATO da uvede zonu zabrane leta.

Mada bi vremenom moglo biti sve teže zadržati angažovanost svijeta, zasada ta sposobnost komunikacije daje rezultate.

Njegova popularnost kod kuće raste dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u drugi mjesec, a on je okupio narod oko zastave dok hiljade civila uzima oružje u ruke.

Djeluje da nije manje popularan ni u inostranstvu, a zapadne sile pomažu i snabdijevaju Ukrajinu oružjem, primaju milione izbjeglica i pojačavaju sankcije Rusiji.

Za one koji su sa njim blisko sarađivali, način na koji ovaj 44-godišnjak postupa u ratu nije u potpunosti iznenađujući.

Obraćanje Zelenskog u francuskom parlamentu
Obraćanje Zelenskog u francuskom parlamentufoto: REUTERS

Julija Mendel, portparolka Zelenskog tokom prve dvije godine njegovog predsjedničkog mandata od 2019. do 2021. kazala je za Rojters da ovaj bivši glumac ulaže puno truda i napora u njegove govore. Takođe se brzo prilagođava.

”Sada može prosto da uzme telefon i snimi selfi video, a da pritom ne brine puno o rasvjeti i o tome kako izgleda i da li je obrijan”, kazala je ona.

Neformalni ambijent u kojem snima poruke približio ga je narodu, “ jer u trenutku kada svi toliko pate bilo bi zaista čudno da on pokuša da izgleda zvanično”.

Zelenski je često smišljao konkretne poruke ili metafore koje je želio da budu uključene u njegove govore, kazala je Mendel, i dodala da je tražio ono što će odjeknuti kod određene publike.

I tako, dok oblikuje svoju ulogu kao lice ukrajinskog otpora, on koristi kombinaciju poznavanja društvenih medija, strastvenih govora i virtuelnih “turneja” po svjetskim parlamentima kako bi pokušao da spriječi da međunarodni bijes prema Moskvi nestane.

”Svjestan je da svijet ide dalje. Svijet se umara”, kazao je za Rojters Alister Kembel, portparol bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

”On zna da mora pronaći nove načine da ovo pitanje zadrži u samom centru globalne javne debate i pod njegovim uslovima. Mislim da je to do sada radio veoma dobro, ali kako vrijeme bude prolazilo to će biti sve teže”.

Jačanje kontrole

Kako rat odmiče, Zelenski pojačava svoju kontrolu nad slanjem poruka kod kuće.

Plakat u Lavovu
Plakat u Lavovufoto: REUTERS

U skladu sa ratnim stanjem, njegov savjet za bezbjednost i odbranu privremeno je zabranio proruske političke partije, od kojih jedna ima značajan broj mjesta u parlamentu i u prošlosti ga je optuživala da ućutkuje opoziciju.

On je takođe praktično zatvorio privatne televizijske kanale ujedinivši izvještavanje na jednoj državnoj stanici.

Ukrajina ima raznovrsnu medijsku scenu, mada su veliki TV kanali bili u vlasništu poslovnih grupa koje su promovisale suprotstavljene političke interese.

Zelenski se prije rata suočavao sa kritikama političkih protivnika zbog nametanja sankcija televizijskim kanalima povezanim sa opozicionim ličnostima.

Mural Zelenskog u Krakovu u Poljskoj
Mural Zelenskog u Krakovu u Poljskojfoto: reuters

Sada, jedinstvena TV informativna platforma emituje govore i intervjue sa Zelenskim, odabranim državnim zvaničnicima i regionalnim gradonačelnicima koji govore o patnjama gradova pod ruskim napadom.

Jedan od njegovih glavnih načina komunikacije u inostranstvu je obraćanje parlamentima, od Vašingtona do Tokija, preko video-linka iz Kijeva.

Zelenski povremeno u svojim porukama zna da bude grub.

U obraćanju američkom Kongresu, Zelenski je emitovao snimak na kojem su prikazane ruske bombe kako padaju na Ukrajinu, ožalošćene porodice, krvavu djecu u bolničkim krevetima, tijela na ulicama i sahrane.

Zelenski je tada prozvao predsjednika SAD Džoa Bajdena: “Vi ste lider nacije, vaše velike nacije. Želim da budete lider svijeta. Biti lider svijeta znači biti lider mira”.

Njegov zahtjev da NATO članice uvedu zonu zabrane leta iznad Ukrajine pojedine diplomate su odbacile kao nerealan, jer tvrde da rizikuje da uvuče Alijansu u direktan sukob sa nuklearno naoružanom Rusijom.

U obraćanju izraelskom Knesetu Zelenski, koji je Jevrejin čiji su članovi porodice stradali u holokaustu, uporedio je ruski rat sa nacističkim ubistvima Jevreja i zatražio od Izraela njegov “Ajron dom” odbrambeni sistem za zaštitu ukrajinskih gradova.

Ovo poređenje izazvalo je zazor, a izraelska vlada nije uslišila zahtjev Ukrajine.

Tačno mjesec dana od početka rata strastveni Zelenski je napravio za njega neuobičajen potez i obratio se na engleskom jeziku i na taj način zaobišao svjetske političke lidere i apelovao direktno na njihove narode.

Nazivajući rat egzistencijalnom bitkom ne samo za Ukrajinu već za Evropu, on ih je pozvao da protestuju protiv onoga što je nazvao “ratom protiv slobode” koji vodi Moskva.

Govori iz srca

Kembel smatra da je zahvaljujući “osjećaju za autentičnost” Zelenski efikasan komunikator.

”Zaista osjećate da je to čovjek koji sve vrijeme govori iz srca, bez pretjeranog izliva emocija”, kazao je on.

Volodimir Zelenski
foto: REUTERS

Tokom obraćanja britanskim poslanicima predsjednik je citirao Šekspirovu dramu i pozivao se na odlomke iz govora Vinstona Čerčila, dok je u obraćanju američkom Kongresu podsjetio na govore Martina Lutera Kinga.

Obraćajući se japanskom parlamentu u srijedu, on je govorio o ukrajinskoj nuklearnoj katastrofi u Černobilju i mogućnosti da Rusija krene u hemijski rat - što je odjeknulo u Japanu koji je pretrpio napad sarinom u metrou u Tokiju 1995. i nuklearnu katastrofu u Fukušimi 2011.

Bivši komičar koji je nekada glumio predsjednika u popularnoj televizijskoj seriji prije nego što je ušao u politiku, Zelenski je odjednom gurnut u sasvim drugačiju ulogu.

Kada ga je Rojters prvi put intervjuisao kao kandidata 2019, bilo je to iza scene na komičarskom takmičenju na kojem je učestvovao.

Tri godine kasnije, on govori za Rojters iz napadnutog grada, dok ga u prostoriji sa vrećama pijeska štite naoružani vojnici.

Međutim pojedini elementi njegove poruke su ostali isti.

Od kada se kandidovao za predsjednika kao politički autsajder 2019, Zelenski je koristio društvene mreže i snimke kako bi dopro do birača obraćajući im se neformalno.

Po ulasku u politiku, poveo je sa sobom ljude sa televizije i medija kao zvaničnike i savjetnike. Jedan od njih odbio je da za Rojters komentariše njegovu komunikacionu strategiju.

Kirilo Timošenko, sada zamjenik šefa kabineta Zelenskog, osnovao je kompaniju koja je radila spotove za političke kampanje. U njegovom timu u Kijevu su takođe i njegov uticajni šef kabineta Andrij Jermak, premijer Denis Šmigal, bliski savjetnik Mihailo Podoljak i David Arakhamija, šef poslaničkog kluba njihove partije.

Snimak na kojem je predstavio njegov tim na početku konflikta ima skoro 15 miliona pregleda na Instagramu.

Predsjednik i običan čovjek

Za sada, poruke koje šalje Zelenski daju rezultate kod kuće. Prema istraživanju Rejting grupe, podrška predsjedniku porasla je na 91 odsto od decembra, dok 93 odsto Ukrajinaca vjeruje da će pobijediti u ratu.

To je motivisalo Ukrajince poput Tetijane Popove, članice ukrajinskog Savjeta za slobodu govora i zaštitu novinara.

”On je ono što bih ja nazvala “običnim čovjekom” - to je njegova prednost od samog početka”, kazala je Popova, koja je bila zamjenica ministra za vrijeme prethodne vlade.

Plakat u Lavovu
Plakat u Lavovufoto: REUTERS

Popova se prisjeća kako se njena kuća tresla od ruskih granata dok je njeno devetogodišnje dijete spavalo. U panici, poslala je dijete u Poljsku i ostala u Ukrajini, a kada je vidjela obraćanje Zelenskog na televiziji odmah se osjećala mirnije.

”Povjerovala sam da možemo, da ćemo izdržati, da ćemo uspjeti. To sam pomislila zbog toga što je predsjednik u Kijevu”.

Nadjačan od strane veće ruske vojske, Zelenski je uspio da balansira između ubjeđivanja Zapada da je neophodno da opremi ukrajinsku vojsku vazdušnom odbranom i raketama, a da pritom ubijedi Ukrajince da će njihova zemlja pobijediti u ratu.

Takva poruka - Ukrajina je manja i potrebna joj je pomoć ali će takođe pobijediti - odražava se na posterima i transparentima koji se pojavljuju na ulicama Lavova.

Jedna glasi “David protiv Golijata” iznad mape na kojoj je prikazana mala prkosna Ukrajina i velika Rusija, i dodaje se: “Sjećate li se šta se dogodilo?”

Priredila: N. Bogetić