Grčki odgovor na tenzije sa Turskom: Ugovori o oružju sa Francuskom vrijedni oko četiri milijarde eura

Šest novih mlaznjaka Rafal, koje će napraviti francuska firma Daso aviasjon dodati su na raniju narudžbu 18 Rafala koja je uključivala i letjelice ranije u službi u francuskim vazduhoplovnim snagama

3451 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Grčka je danas sa Francuskom potpisala ugovore vrijedne oko četiri milijarde evra za kupovinu tri fregate za mornaricu i dodatnih šest Rafal lovaca, u vrijeme kada Atina jača svoje oružane snage kao odgovor na tenzije sa susjednom Turskom.

Ministri odbrane Grčke Nikos Panajotopulos i Francuske Floreans Parli prisustvovali su ceremoniji potpisivanja dan uoči grčkog Nacionalnog praznika, na 112 godina starom ratnom brodu koji je trenutno plutajući muzej.

"Sa solidarnošću se odnosimo na prijetnje s kojima se suočavaju naše nacije i naši interesi. Ovo takođe pokazuje našu želju da budemo dugoročni partneri", rekla je francuska minstarka Parli.

Tri francuske fregate će izgraditi Naval grupa u mestu Lorijan na zapadu Francuske sa isporukom predviđenom do 2026. godine. Danas potpisan ugovor uključuje opciju za nabavku četvrte fregate kasnije.

Šest novih mlaznjaka Rafal, koje će napraviti francuska firma Daso aviasjon dodati su na raniju narudžbu 18 Rafala koja je uključivala i letjelice ranije u službi u francuskim vazduhoplovnim snagama.

Francuska je podržala stavove Atine za vrijeme napetog perioda sa Turskom 2020. oko prava na istraživanje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju. Vođe Grčke i Francuske su prošle godine u Parizu potpisale sporazum o bezbjednosnoj pomoći koji uključuje bliskiju saradnju između vojnih snaga dvije zemlje.

Posjeta ministarke Parli podudara se sa jačanjem NATO pomorskih snaga u Sredozemlju u velikoj mjeri kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Poslije ceremonije potpisivanja dvoje ministara odbrane posjetili su francuski nosač aviona Šarl de Gol ukotvljen kod luke Pirej blizu Atine.

Francuski avioni na brodu će takođe učestvovati u godišnjoj vojnoj paradi u Atini sjutra povodom Nacionalnog praznika, događaja kome će prisustvovati i francuska minstarka.

Kasno večeras demonstranti koje podržava grčka Komunistička partija održali su demonstracije u luci Pirej protiv vojnog sporazma i umiješanosti Grčke u NATO odgovor na rat u Ukrajini. Protest se završio mirno.

Bonus video: