Demonstranti u Varšavi od Bajdena i NATO tražili više oružja za Ukrajinu

"To oružje mora da se pošalje sada, a ne za nekoliko nedjelja ili mesjeci. NATO, Evropska unija i sve zemlje koje podržavaju slobodnu Ukrajinu - dosta obećanja, vrijeme je za akciju. Ukrajina je meta Evrope i potrebna joj je vaša odlučna podrška"

4390 pregleda 5 komentar(a)
Bajden po dolasku u Varšavu, Foto: Reuters
Bajden po dolasku u Varšavu, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Dražava Džozef Bajden stigao je iz Žešova na jugu Poljske u Varšavu gdje je nekoliko hiljada demonstranata tražilo od SAD i NATO hitnu isporuku više oružja za Ukrajinu i uspostavljanje zone bez letova nad Ukrajinom.

Demonstracije ispred Palate kulture i nauke u centru poljske prijestonice organizovane su upravo povodom dvodnevne posjete američkog predsjednika da njega i lidere zemalja članica NATO i zapadnih zemalja upozore da njihova obećanja neće pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu već konkretno oružje, i to isporučeno hitno.

"To oružje mora da se pošalje sada, a ne za nekoliko nedjelja ili mesjeci. NATO, Evropska unija i sve zemlje koje podržavaju slobodnu Ukrajinu - dosta obećanja, vrijeme je za akciju. Ukrajina je meta Evrope i potrebna joj je vaša odlučna podrška", saopštili su organizatori demonstracija, javlja poljski informativni portal Onet.pl.

Organizatori, gradjanska inicijativa EUROMAJDAN - Varšava i Fondacija Kažimježa Pulaskog formulisali su četiri glavna zahtjeva zapadnim liderima.

Zatražena je veća pomoć da se zatvori nebo nad Ukrajinom pred ruskim napadima i više oružja za Ukrajinu i to hitno, zatim da zemlje NATO počnu da isporučuju Ukrajini više oružja za zaštitu vazdušnog prostora, uključujući tu raketne sisteme zemlja-vazduh srednjeg i dugog dometa.

Pored sankcija protiv ruskih oligarha demonstranti zahtijevaju da se potpuno prekinu sve poslovne i trgovinske veze sa Rusijom.

"Svaki euro koji dodje u kasu Kremlja služi za ubijanje Ukrajinaca", poručili su demonstranti.

Posljednji zahtjev je potpuni embargo na uvoz gasa i nafte iz Rusije.

"Broj ljudi koji umiru u Ukrajini zbog ruskih zločina raste iz sata u sat. Suviše sporo donošenje odluka u zapadnim zemljama, a takođe i nećkanje da osiguraju protivvazdušnu odbranu i hitno isporuče potrebnu opremu ukrajinskim oružaim snagama je nedopustivo", saopštili su organizatori.

Američkog predsjednika čeka u Varšavi u subotu glavni dio programa dvodnevne posjete Poljskoj, kada će uz razgovore sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom obići zajedno sa poljskim premijerom i gradonačelnikom Varšave ukrajinske izbjeglice na Narodnom stadionu u Varšavi, gdje se registruju da dobiju poljske matične brojeve što im omogućava da traže zaposlenje i uključe se u zdravstveni i prosvjetni sistem.

Posjetu Bajden završava govorom u Kraljevskom zamku u Varšavi na temu, kako je saopštila Bijela kuća, "ujedinjenih napora slobodnog svijeta koji podržava ukrajinski narod i traži da Rusija odgovara za svoj brutalni rat, i o odbrani budućnosti utemeljenoj na demokratskim principima".

Bonus video: