Raketni udari na Lavov, ranjeno pet osoba; Tri osobe ubijene u Slavutiču

-Trideset prvi je dan rata u Ukrajini

-U ratu u Ukrajini do sada je poginulo 136 djece, saopštila je kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca

- Ruska vojska ponono je pucala na nuklearno istraživačko postrojenje u Harkovu, objavio je Državni nuklearni regulatorni inspektorat

99919 pregleda 65 reakcija 65 komentar(a)
Detalj iz Lavova, Foto: Reuters
Detalj iz Lavova, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2022. 22:30h
Završeno
21:55h

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je da su rakete, koje su ranije danas pogodile taj grad na zapadu Ukrajine, ispaljene iz Sevastopolja na Krimu, oblasti koju je Rusija anektirala 2014. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Takođe je rekao da u napadima niko nije stradao.

Pogođeni su odbrambeni objekat i skladište goriva, rekao je guverner Lavova Maksim Kozicki.

Izmjena: 22:11h
21:52h

Ruske snage su preuzele kontrolu nad ukrajinskim gradom Slavutičem, gdje žive radnici u nuklearnoj elektrani u Černobilju, a tri osobe su ubijene, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfaks riječi lokalnog gradonačelnika, prenosi Rojters.

21:35h

Ruska vojska ponono je pucala na nuklearno istraživačko postrojenje u Harkovu, objavio je Državni nuklearni regulatorni inspektorat.

Izmjena: 22:30h
21:10h

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je večeras da je iznenađen da optužbe na račun predsjednika Rusije Vladimira Putina dolaze od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena, navodeći da je upravo on pozivao na bombardovanje Jugoslavije.

20:59h

Rojters je javio da su lokalni zvaničnici saopštili da su četiri rakete danas pogodile grad Lavov na zapadu Ukrajine.

Guverner Maksim Kozicki rekao je da je pet osoba ranjeno nakon što su dvije rakete pogodile skladište goriva, a dvije su kasnije pogodile vojnu fabriku.

Ranije je izvijestio o snažnim eksplozijama u istočnom predgrađu Lavova.

"Ostanite u skloništima! Ne izlazite na ulice",, upozorio je poslije prvog napada.

Rojters navodi da su rakete su pale dok je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, govorio u Varšavi tokom posjete Poljskoj, i osudio rusku agresiju i uvjeravao Ukrajinu u nepokolebljivu podršku SAD.

20:31h

Sjedinjene Američke Države (SAD) namjeravaju da obezbijede Ukrajini dodatnih 100 miliona dolara civilne bezbjednosne pomoći, saopštio je u subotu Stejt department, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u saopštenju da će pomoć biti u izgradnji kapaciteta ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova u cilju pomoći "bezbjednosti granica, održavanja funkcija civilnog sprovođenja zakona i zaštite kritične državne infrastrukture".

20:21h

Rusija je uništila oko 4.500 stambenih zgrada, 100 preduzeća, 400 obrazovnih institucija i 150 medicinskih ustanova u Ukrajini, rekao je ministar ukrajinske vlade, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukupna šteta u cijeloj zemlji bit će procijenjena nakon završetka neprijateljstava i uklanjanja mina, rekao je ministar za zajednice i teritorijalni razvoj Aleksij Černišov, prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

Prema preliminarnim procjenama, gubici koje je pretrpjela Ukrajina dosegli su desetine milijardi američkih dolara, a svota se svakodnevno povećava.

S ciljem obnove, Vlada je pojednostavila postupke za uvoz građevinskog materijala. No, dodaje ministar, svakoj obnovi mora prethoditi čišćenje od mina i ruševina.

Ukrajina se nada da će uključiti domaće i strane stručnjake u napore obnove.

19:50h

Tri osobe su poginule, a šest je ranjeno kada su ruske snage artiljerijom granatirale Kijevsku oblast, a srušena je i crkva brvnara podignuta u drugoj polovini 19. vijeka, objavilo je na Fejsbuku ukrajinsko generalno tužilaštvo, a prenosi Ukrinform.

Okružna tužilaštva u Kijevskoj oblasti sprovode pretkrivičnu istragu u krivičnom postupku o kršenju zakona i običaja ratovanja (član 438 Krivičnog zakona Ukrajine).

"Prema istrazi, tri civila su poginula, a šest je ranjeno u artiljerijskim udarima okupatorskih trupa na sela Tarasivka, Trebuhiv i Ševčenkove u okrugu Brovari i na grad Buča", navodi se u saopštenju.

Ukrinform navodi da su ruske trupe otvorile  vatru iz artiljerije i automatskog oružja na stambene zgrade i privatne kuće u selu Andrijevka, Bučanski okrug, Buča, Irpin, Petropavlivska Borščahivka, kao i sela Tarasivka, Trebuhiv, Lukianivka i Ševčenkove u okrugu Brovari.

Ukrinform piše i da su "neprijateljske granate oštetile ili potpuno uništile domove građana , te da su "osvajači granatirali i naselja u Fastovskom i Višegorodskom okrugu".

"Ruske neprijateljske trupe uništavaju arhitektonske spomenike. U selu Lukianivka, Brovarski okrug, okupatori su uništili Vaznesenje Gospodnje - spomenik ukrajinske drvene arhitekture druge polovine 19. vijeka", saopštilo je Generalno tužilaštvo, prenosi Ukrinform.

19:12h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne može da ostane na vlasti, a njegov rat protiv Ukrajine bio je strateški neuspjeh Moskve, izjavio je u danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden, prenosi Rojters.

19:12h

Američki predsjednik Džozef Bajden nije birao riječi kada je ruskog predsjednika Vladimira Putina u javnosti označio kao kasapina.

Taj termin Bajden je upotrijebio nakon posjete izbjegličkom kampu u poljskoj prijestonici Varšavi gdje je razgovarao sa porodicama primoranim da izbjegnu pred ruskom agresijom.

18:59h

U Ukrajini su od početka ruske invazije poginula najmanje 1.104, a ranjena 1.754 civila, dok je 3.772.599 osoba izbjeglo u susjedne države, saopšteno je iz Ujedinjenih nacija (UN).

U saopštenju Visokog komesarijata UN za izbjeglice navodi se da su podaci dobijeni iz različitih izvora u vezi sa izbjegličkom krizom u Ukrajini, prenosi Anadolija.

Dodaje se da je od 24. februara iz Ukrajine u susjedne države prešlo 3.772.599 izbjeglica, od kojih je više od polovine otišlo u Poljsku, odnosno 2,23 miliona.

U Rumuniju je prešlo 579,8 hiljada, a u Moldaviju 379,2 hiljade ukrajinskih izbjeglica.

18:31h

Gradonačelnik Lavova rekao je da je još jedna raketa pogodila taj grad u zapadnoj Ukrajini u subotu, nedugo nakon što su dvije rakete pogodile njegovu periferiju, što je izgledalo kao prvi napad unutar granica grada od početka rata sa Rusijom, prenosi Rojters.

Lavov, koji se nalazi na oko 60 kilometara od poljske granice, do sada je izbjegao bombardovanje i borbe koje su opustošile neke ukrajinske gradove bliže Rusiji otkako je Moskva započela invaziju 24. februara.

Ali u subotu guverner Maksim Kozicki je rekao da su dvije rakete pogodile istočnu periferiju grada sredinom popodneva i naredio stanovnicima da se sklone.

Kasnije je gradonačelnik Andrij Sadovij rekao da je došlo do još jednog napada.

"Još jedan raketni udar na Lavov", rekao je on u onlajn objavi.

On nije podijelio detalje o lokaciji.

Rekao je da je napad oštetio infrastrukturu, ali ne i stambene zgrade.

Prvi udari su zapalili industrijski objekat u kome se skladišti gorivo, ali nisu pogodili stambena područja, rekao je ranije Sadovii.

Guverner Kozicki je rekao da je pet osoba ranjeno u tom napadu, navodeći preliminarne podatke.

"Ostanite u skloništima! Ne izlazite na ulice!", upozorio je on.

Svjedoci Rojtersa u centru Lavova vidjeli su jak crni dim kako se diže sa sjeveroistočne strane grada i jak miris paljevine osjetio su u vazduhu.

Muškarci su se skupili na ulici da posmatraju oblak dima koji se diže iza stambenog bloka.

Lavov
foto: Reuters

Činilo se da je većina stanovnika ostala u zatvorenom prostoru, provirujući iza zavjesa dok su drugi žurili pored puta noseći svoje torbe.

Lavov je imao predratnu populaciju od oko 717.000, ali za hiljade porodica koje bježe od najgorih borbi u istočnoj, južnoj i centralnoj Ukrajini, postao je ili utočište unutar zemlje ili tranzitno središte za ljude koji putuju van zemlje.

Izmjena: 18:53h
18:12h

Guverner ukrajinske regije Lavov izvijestio je o još tri eksplozije u gradu Lavovu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Lavova je rekao da je još jedan raketni udar pogodio grad, prenosi Rojters.

17:56h

Državljanin Sjedinjenih Amer (SAD) kog su ruske snage uhapsile u Ukrajini pušten je na slobodu, rekla je američka senatorka Ejmi Klobučar.

Tajler Džejkob (28), iz Vajone u Minesoti, je priveden, dok je pokušavao da pređe iz Ukrajine u Tursku.

Klobučar je rekla da se obratila Stejt departmentu i povezala se sa američkim ambasadorom u Moskvi Džonom Salivenom, koji je intervenisao kod predstavnika ruske vlade.

Džejkob je u novembru prošle godine otputovao u Ukrajinu, gdje se zaposlio kao nastavnik engleskog i nešto kasnije vjenčao se sa svojom dugogodišnjom djevojkom, Ukrajinkom.

Par je poslije vjenčanja živio u Hersonu, ukrajinskoj luci na Crnom moru.

Džejkob je u gradu ostao i nakon početka ruske invazije prošlog mjeseca, ali je konačno odlučio da pokuša da ode iz Ukrajine.

Džejkob je zajedno sa prijateljima iz Turske ušao u autobus koji je krenuo ka turskoj granici, ali je priveden na kontrolnom punktu u Armjansku.

Tajler Džejkob, supruga i ćerka, planiraju da otputuju u Minesotu.

17:54h

Vlasti Južne Osetije saopštile su danas da su poslati vojnici u Ukrajinu "da zaštite Rusiju".

Južna Osetija otcijepila se od Gruzije nakon rata 2008. kada je Rusija pokrenula kopneni napad na južnu granicu te kavkaske zemlje.

"Naši momci će sa ponosno podignutom zastavom ispuniti svoju vojnu dužnost", rekao je lider Južne Osetije Anatoli Bibilov.

On je dodao da su momci jasno razumjeli da idu da brane Rusiju kao i Južnu Osetiju. Nije poznato koliko je vojnika poslato.

"Ako fašizam ne bude slomljen na udaljenim granicama, on će se sjutra ponovo manifestovati ovdje", naveo je on.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je vojna invazija na Ukrajinu, odnosno kako on navodi specijalna vojna operacija, pokrenuta radi "denacifikacije i demilitarizacije" Ukrajine.

Rusija je Ukrajinu napala 24. februara.

17:51h

Radio Slobodna Evropa prenosi da je jedna raketa pala blizu gradskog komunikacijskog tornja u Lavovu.

17:48h

Gradonačelnik Lavova rekao je da gori objekat za skladištenje goriva nakon raketnih napada na periferiju grada.

17:34h

Ambasada Ukrajine: Dugotrajni rat između Ukrajine i Rusije izgladnjivaće svijet

17:34h

Ambasada Ukrajine: Ruske trupe nastavljaju da vrše masovni ratni zločin, uništavaju infrastrukturu Mariupolja...

17:19h

Dva raketna udara pogodila su danas grad Lavov na zapadu Ukrajine, pri čemu je ranjeno pet osoba, rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki, nakon što su lokalne vlasti rekle stanovnicima da potraže sklonište nakon snažnih eksplozija na periferiji grada, prenosi Rojters.

"Došlo je do dva raketna udara unutar (gradskih) granica Lavova", rekao je Kozicki u onlajn objavi.

Ranije je prijavio tri snažne eksplozije na istočnoj ivici Lavova.

Svjedoci Rojtersa vidjeli su jak crni dim kako se diže sa sjeveroistočne strane grada.

Bonus video: