Sadovij: Ruski vazdušni napadi na Lavov bili su poruka Bajdenu

"Mislim da bi cijeli svijet trebao shvatiti da je prijetnja izuzetno ozbiljna", ocijenio je gradonačelnik Andrij Sadovij

21012 pregleda 12 komentar(a)
Juče u Lavovu, Foto: Reuters
Juče u Lavovu, Foto: Reuters

Ruski vazdušni napadi na grad Lavov na zapadu Ukrajine 26. marta imali su za cilj da pošalju poruku američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu, kaže gradonačelnik Andrij Sadovij.

On je govorio na pres-konferenciji sa šefom vojne civilne administracije Lavova, regionalnim guvernerom Maksimom Kozickim, koja je emitovana na YouTubeu.

"Mislim da današnjim napadima agresor šalje pozdrave predsjedniku Bajdenu, koji je sada u Poljskoj. Lavov je 70 km udaljen od Poljske", kaže Sadovij.

"Mislim da bi cijeli svijet trebao shvatiti da je prijetnja izuzetno ozbiljna", ocijenio je.

Američki predsjednik se 26. marta sastao sa ukrajinskim ministrima, dok Rusija signalizira da bi mogla smanjiti svoje ratne ciljeve nakon što nije uspjela slomiti otpor Ukrajinaca u mjesec dana borbi i smrtonosnih napada na civile.

Bajden se sastao sa dva ukrajinska ministra u Poljskoj, što je prvi sastanak licem u lice visokih zvaničnika sa predstavnicima ukrajinske vlade od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Regionalni guverner Maksim Kozicki kazao je da su ruski projektili u Lavovu 26. marta pogodili dva važna infrastrukturna objekta, od kojih je jedno bilo skladište nafte u stambenoj četvrti u Lavovu, a drugo je bila vojna fabrika koja se takođe nalazi u stambenoj četvrti. Svaki od njih bio je na meti dva raketna napada, kaže on.

Niko nije poginuo, dodao je Kozicki, ali je pet osoba zatražilo medicinsku pomoć.

Grad od više od 700.000 stanovnika, otprilike 72 km istočno od granice Ukrajine sa Poljskom, uglavnom je pošteđen velikih napada posljednjih sedmica, iako su ruske snage prije dvije sedmice ispalile projektile na vojni centar za obuku u blizini Lavova u kojem je poginulo 35 ljudi.

Grad je postao neka vrsta sigurne kuće za mnoge Ukrajince koji bježe iz svojih gradova i domova, a procjenjuje se da se tamo nalazi oko 200.000 njih.

Bonus video: