EMOTIVAN GOVOR

Španski kralj: Katalonija jeste i biće bitan dio Španije

"Doživjeli smo i dijelili uspjehe i poraze, trijumfe i žrtve, što nas je ujedinilo u radostima i patnjama. To ne možemo zaboraviti", rekao je španski kralj
6 komentar(a)
kralj Felipe VI, Foto: Reuters
kralj Felipe VI, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2017. 20:18h

Španski kralj Felipe VI poručio je da Katalonija "jeste i biće bitan dio" Španije, istakavši da svi Španci moraju da poštuju zakon i jedni druge.

Energično se usprotivivši težnjama Katalonije ka nezavisnosti, kralj je u govoru na svečanoj dodjeli nagrade "Princeza od Asturije" u gradu Ovijedu rekao da svi moraju da poštuju Ustav i načela parlamentarne demokratije, prenosi AP.

"Katalonija jeste i biće bitan dio Španije", naglasio je kralj Felipe VI, a njegove riječi ispraćene su ovacijama.

U neuobičajeno emotivnom govoru, kralj je rekao da se njegova zemlja suočava sa "neprihvatljivim pokušajem otcjepljenja" Katalonije, prenosi AFP.

"Ne želimo da se odreknemo onoga što smo zajedno gradili", istakao je on, dodavši da je njegova zemlja prevazišla "greške iz prošlosti", navodi francuska agencija uz napomenu da kralj pod tim očito podrazumijeva bivšu vojnu diktaturu Španije.

Prema njegovim riječima, Španci su proteklih decenija poštovali svoju suverenu odluku da zajedno žive u demokratiji.

"Doživjeli smo i dijelili uspjehe i poraze, trijumfe i žrtve, što nas je ujedinilo u radostima i patnjama. To ne možemo zaboraviti", zaključio je španski kralj, napomenuvši da su španska dostignuća omogućena "iskrenom željom za koegzistencijom i razumijevanjem u skladu s pravilima i demokratskim propisima".

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Felipe je oštro osudio taj potez kao nezakonit i podržao je nacionalnu vladu.

Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcjepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

Preporučujemo za Vas