EU odobrila lijek AstraZeneke za prevenciju kovida

Preporučena doza Evushelda u Evropi je 150 mg tiksagevimaba i 150 mg cilgavimaba, koji se primjenjuje kao dvije odvojene uzastopne intramuskularne (IM) injekcije

4158 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lijek Evusheld (tiksagevimab i cilgavimab), kombinacija dugodjelujućih antitijela kompanije AstraZeneka, dobio je odobrenje za stavljanje u promet u Evropskoj uniji za prevenciju kovida-19 u širokoj populaciji odraslih i adolescenata u dobi od 12 godina i starijih (tjelesne mase veće od 40 kg).

Odobrenje Evropske komisije temeljilo se na rezultatima ispitivanja iz programa kliničkog razvoja Evusheld, uključujući podatke iz ispitivanja prevencije prije izlaganja Provent Phase III koje je pokazalo smanjenje rizika od razvoja simptomatskog kovida-19 za 77 odsto u poređenju sa placebom u primarnoj analizi i smanjenje od 83 odsto pri šestomjesečnoj srednjoj analizi, sa zaštitom od virusa u trajanju od najmanje šest mjeseci. 1-3 Evusheld je uopšteno dobro podnošena u ispitivanju, prenosi Index.hr.

Prethodno lijek odobren za hitnu upotrebu

Prethodno je Evusheld odobren za hitnu upotrebu za prevenciju kovida-19 prije izlaganja u SAD-u, a Regulatorna agencija za ljekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji (MHRA) prije izlaganja dala mu je uslovno odobrenje za stavljanje u promet za prevenciju kovida-19. U zemljama širom Evrope uspostavljeni su sporazumi kojima se omogućava dostupnost Evushelda.

Preporučena doza Evushelda u Evropi je 150 mg tiksagevimaba i 150 mg cilgavimaba, koji se primjenjuje kao dvije odvojene uzastopne intramuskularne (IM) injekcije.

Postoji sve veći broj dokaza iz više nezavisnih studija in vitro i in vivo (životinjski model) koje podupiru potencijal Evushelda u zaštiti od podvarijanti BA.1, BA.1.1 i BA.2.

Evusheld smanjio virusno opterećenje

Novi podaci Medicinskog fakulteta Univerziteta Vashington pokazali su da je Evusheld zadržao snažnu neutralizujuću aktivnost protiv novorazvijene i vrlo zarazne podvarijante BA.2, koja je dominantan soj u mnogim evropskim zemljama i trenutno čini više od 60 posto infekcija kovida-19 u Evropi.

Ova studija takođe je pokazala da je Evusheld smanjio virusno opterećenje i da ograničava upalu u plućima (in vivo) u svim varijantama omikrona.

Bonus video: