Zelenski: Signali mirovnih pregovora pozitivni, ali nijesu ugušili eksplozije ruskih granata

- Trideset četvrti dan rata u Ukrajini.

- Ministarstvo odbrane Rusije odlučio da "drastično smanji" vojnu aktivnost u oblastima Kijeva i Černigova.

- Erdogan poručio dvijema delegacijama da bi pregovori u Istanbulu mogli da utru put za sastanak lidera Ukrajine i Rusije

129437 pregleda 60 reakcija 61 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2022. 22:55h
Završeno
21:54h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je večeras da se signali iz mirovnih pregovora sa Rusijom mogu nazvati pozitivnim.

On je, prenosi agencija Rojters, dodao da ti pregovori nijesu ugušili eksplozije ruskih granata.

U večerašnjem obraćanju, on je rekao da Kijev ne vidi razlog da vjeruje riječima nekih ruskih predstavnika i rekao je da Ukrajina može da vjeruje samo konkretnom rezultatu pregovora.

Zelenski je rekao da uprkos tome da situacija nije postala lakša... i da "ruska vojska i dalje ima značajan potencijal da nastavi napade na našu državu".

"Zbog toga ne smanjujemo naše odbrambene napore", dodao je.

Zelenski je ponovio da bi bilo kakav mirovni sporazum uspio, ruske trupe bi morale da napuste zemlju i da ne može biti kompromisa o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

On je takođe pozvao na pooštravanje sankcija Rusiji i odbacio ideju o ukidanju sadašnjih kaznenih mjera dok se rat ne završi i pravda ne bude zadovoljena.

21:34h

Rusija preraspoređuje svoje trupe u Ukrajini i ne povlači ih, kazala je portparolka Bijele kuće Kejt Bedingfild, prenosi Rojters.

21:26h

Rusija je počela da pomjera veoma mali broj vojnika sa položaja oko ukrajinske prijestonice Kijeva, saopštio je Pentagon.

U saopštenju, prenosi Rojters, se dodaje da je to više bila promjena položaja nego povlačenje ili povlačenje iz rata.

"Da li je bilo nekih pomjeranja nekih ruskih jedinica iz Kijeva u poslednjih dan ili tako nešto? Da, mislimo da jeste. Mali brojevi", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi na brifingu za novinare.

"Ali mi vjerujemo da je ovo repozicioniranje, a ne pravo povlačenje, i da svi treba da budemo spremni da čekamo veliku ofanzivu na druga područja Ukrajine. To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova", rekao je Kirbi.

19:51h

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da ostaje da se vidi da li će Rusija nastaviti sa bilo kakvim akcijama da smanji svoje vojne operacije u Ukrajini, rekavši da će Vašington i njegovi saveznici nastaviti sa snažnim sankcijama i pomoći Ukrajini.

"Vidjećemo da li će sprovesti ono što predlažu" dok se pregovori Moskve i Kijeva nastavljaju, rekao je on novinarima u Bijeloj kući poslije sastanka sa premijerom Singapura.

"Nastavićemo da pažljivo pratimo šta se dešava", dodao je Bajden.

19:22h

Vašington nije vidio "znakove stvarne ozbiljnosti" Rusije u nastojanju da postigne mir nakon njene invazije na Ukrajinu, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Blinken je rekao da je na Ukrajini da okarakteriše da li je bilo stvarnog napretka u pregovorima, ali je dodao da su SAD fokusirane na akcije Rusije, a ne na njene riječi.

"Ono što Rusija radi je kontinuirana brutalizacija Ukrajine i njenog naroda, i to se nastavlja dok mi govorimo", rekao je Blinken novinarima tokom posjete Maroku, pozivajući Moskvu da sada prekine agresiju i povuče svoje snage.

Rusija svoju misiju naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja i "denacifikacije" Ukrajine. Zapad kaže da je Rusija pokrenula ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

Vašington je bio voljan da nastavi sa ishodom pregovora koji su uključivali podršku SAD za ukrajinsku "odbranu i bezbjednost", dodao je Blinken.

"Nisam vidio ništa što sugeriše da se napreduje na efikasan način... Barem nismo vidjeli znake stvarne ozbiljnosti, ali ako Ukrajina zaključi da postoji, to je dobro i mi to podržavamo", rekao je Blinken.

19:12h

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika na istoku Ukrajine koju podržava Rusija mogla bi razmotriti pridruživanje Rusiji kada bude kontrolisala cio ukrajinski region Donjecka, rekao je lider separatista Denis Pušilina, prenijela je Donjecka novinska agencija.

"Glavni zadatak je da se dođe do ustavnih granica republike. Onda ćemo to utvrditi", rekao je Pušilin, za Donjecku novinsku agenciju, a prenosi Rojters.

18:44h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron razgovara je danas sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Agencija Rojters, pozivajući se na pisanje agencije Interfax, navodi da su Putin i Markom razgovarali o plaćanju u rubljama za snabdijevanje ruskim gasom.

18:07h

Evropske akcije su ojačale danas, uzimajući znake snage na azijskim tržištima i na Volstritu, dok su mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine dali najopipljiviji znak napretka ka pregovorima o okončanju rata.

"Poslije potencijalnog prodora u mirovnim pregovorima, evropske akcije su ubrzale rast ostvaren ranije tokom dana, jer je postojala stvarna zabrinutost, ne samo zbog nasilja na pragu Evrope, već i zbog efekata na robu", rekla je agenciji Rojters Suzana Striter, viši menadžer za investicije i analitičar tržišta.

17:06h

Obećanje Rusije da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva i sjeverne Ukrajine ne predstavlja prekid vatre, rekao je vodeći pregovarač Moskve u pregovorima sa Ukrajinom.

"Ovo nije prekid vatre, ali ovo je naša težnja, da postepeno postignemo deeskalaciju sukoba barem na ovim frontovima", rekao je Vladimir Medinski u intervjuu novinskoj agenciji TASS, govoreći o obećanju o smanjenju operacija u blizini gradovi Kijev i Černihiv.

15:30h

Ruski vodeći pregovarač Vladimir Medinski rekao je da predlozi Kijeva Moskvi na pregovorima u Istanbulu uključuju i onaj da se Rusija neće protiviti pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

On je to komentarisao na snimku emitovanom na državnoj televiziji nakon razgovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, prenosi Rojters.

14:04h

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski kazao je da je sastanak Putina i Zelenskog moguć samo istovremeno sa parafiranjem sporazuma između Rusije i Ukrajine na nivou Ministarstva spoljnih poslova.

Kazao je da će predlozi Kijeva biti razmotreni i da će o njima upoznati Putina.

Kazao je da su današnji pregovori bili konstruktivni, prenosi Rojters.

13:58h

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da "drastično smanji" vojnu aktivnost u oblastima Kijeva i Černigova, prenosi Rojters.

Izmjena: 14:03h
13:50h

Ukrajinski pregovarač rekao je da bi za bilo kakav dogovor sa Rusijom bilo potrebno organizovati referendum, navodi Rojters.

Kako bi sporazum sa Moskvom stupio na snagu, mora biti uspostavljen mir duž cijele ukrajinske teritorije, istakao je.

Pregovarač Kijeva rekao je da Ukrajina predlaže konsultacije sa Rusijom oko statusa Krima za narednih 15 godina.

Smatra da se dogodilo dovoljno toga da se održi sastanak Zelenskog i Putina.

13:46h

Ukrajina je na današnjem sastanku sa ruskom delegacijom predložila novi sistem bezbjednosnih garancija, kazao je pregovarač Kijeva.

Rekao je da ta država vidi Tursku kao jednog od glavnih potencijalnih garanta bezbjednosti, prenosi Rojters. Prema tom sistemu, dodaje, tu bi se mogli naći i Izrael, Poljska, Kanada.

Ukoliko se sistem bezbjednosnih garancija pokaže funkcionalnim, Ukrajina će pristati na neutralni status, poručio je pregovarač. Vojno neutralni status bi podrazumijevao da u Ukrajini neće biti stranih vojnih baza.

13:29h

Ruska rublja se danas popela iznad jednomjesečnog maksimuma na trgovanju u Moskvi - 88 rubalja za dolar, nakon što je juče dostigla nivo od 87,40, što je bio najjači kurs od 28. februara, prenosi Rojters.

Na tržištima u inostranstvu rublja je skliznula prema dolaru na 89,75, na elektronskoj platformi EBC.

Glavni investicioni strateg u kompaniji "ITI Capital" Iskander Lucko smatra da su uspon ruske valute pokrenule dvije stvari - prelazak Rusije na plaćanje izvoza gasa u rubljama i nalog da izvozne firme konvertuju 80 odsto svoje devizne zarade u domaću valutu.

13:24h

Današnji sastanak ukrajinske i ruske delegacije u Istanbulu je završen, saopštila je Ambasada Ukrajine u Turskoj.

Razgovori su trajali oko četiri sata sa pauzama, a nije jasno da li će se nastaviti u srijedu, prenosi Rojters.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski prethodno je izjavio da očekuje da će nakon završetka razgovora biti izdato saopštenje.

Izmjena: 13:28h
12:58h

Reuters je objavio i fotografije na kojima se vidi Roman Abramovič na pregovorima.

Roman Abramovič
foto: Reuters
12:43h

Bezbjednosne garancije i organizovanje primirja radi rješavanja humanitarnih problema teme su današnjih razgovora u Istanbulu, kaže savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

"Trenutno su u toku intenzivne konsultacije o nekim važnim pitanjima, od kojih je najvažnije sporazum o međunarodnim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu, jer ćemo njime moći da okončamo rat, što je Ukrajini potrebno", rekao je Podoljak na ukrajinskoj televiziji, a prenosi Rojters.

"Drugo pitanje je prekid vatre kako bi se riješili svi humanitarni problemi koji su se nagomilali", kaže Podoljak.

Kao još jedan problem navodi "eskalaciju rata", uključujući i ono što je nazvao, bez preciziranja detalja , "kršenjem pravila ratovanja".

12:25h

Najmanje tri osobe su danas poginule, a 22 ranjene kada je raketa pogodila zgradu regionalne administracije u južnom ukrajinskom lučkom gradu Nikolajevu, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije.

U objavi na mreži navodi se da su 18 ranjenih izvukli spasilački radnici koji nastavljaju da rade na licu mjesta, prenosi Rojters.

12:02h

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič prisustvuje pregovorima Kijeva i Moskve u Istanbulu, ali nije zvanični član ruske delegacije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kako prenosi Rojters.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin prethodno je rekao za CNN da se Abramovič nalazi u Istanbulu kao pregovarač kojeg je odredila ruska strana.

Povezani članci

29. Mart 2022.

Kremlj: Neistinite tvrdnje o trovanju Abramoviča

Bonus video: