Rus pruža utočište Ukrajincima u Srbiji

Mihail Golubcov, vlasnik hotela u Batočini, u svom hotelu smjestio ukrajinske izbjeglice

6939 pregleda 6 komentar(a)
Mihail Golubcov u njegovom hotelu u Batočini, Foto: Rojters
Mihail Golubcov u njegovom hotelu u Batočini, Foto: Rojters

Ruski vlasnik hotela Mihail Golubcov kazao je da su dijelom zbog srama koji osjećaju zbog ruske invazije na Ukrajinu on i njegova porodica odlučili da prime desetine Ukrajinaca koji bježe od rata.

Ovaj bivši ruski građevinski inžinjer napustio je svoju domovinu 2014. godine zbog "neprihvatljive" aneksije Krima, i sada upravlja skromnim, ali udobnim hotelom u seoskom predjelu centralne Srbije.

U hotelu u Batočini trenutno borave 34 izbjeglice iz Ukrajine
U hotelu u Batočini trenutno borave 34 izbjeglice iz Ukrajinefoto: REUTERS

Prije nego što je Moskva 24. februara pokrenula ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, gosti Golubcova su uglavnom bili ljudi iz grada koji žele da provedu vikend na selu. Sada su u većini soba smještene ukrajinske izbjeglice, koje u hotelu borave besplatno, koliko god im je potrebno.

"Prvih sedam osoba je došlo jer im je jedan prijatelj dao adresu... a sada samo pristižu", kazao je Golubcov, 58.

"U početku (nakon što je invazija počela), bio sam u šoku i bilo me je stid. Neko vrijeme nijesam mogao ni da govorim ruski, ali kada su gosti dolazili i obraćali mi se na ruskom, ja sam im odgovarao. Mislim da sada jedino što mogu jeste da na neki način pomognem Ukrajincima", kazao je on za Rojters.

Ujedinjene nacije su saopštile da je 3,8 miliona Ukrajinaca napustilo zemlju od početka rata, a većina njih je otišla u Poljsku i Rumuniju. Samo oko 2 500 Ukrajinaca je do sada stiglo u Srbiju, gdje im je uglavnom samo tranzitna stanica na putu ka zapadnoj Evropi.

Batočina
foto: REUTERS

Jedna od gošći u hotelu Mihaila Golubcova je i 46-godišnja Ana Nižegorodova, Ruskinja udata za Ukrajinca sa kojim je proteklih 15 godina živjela u Kijevu. Njeno dvoje djece od devet i 16 godina su takođe sa njom.

Nižegorodova je za Rojters kazala da su nakon nekoliko dana u skloništima u Kijevu ona i njena ukrajinska prijateljica Olga Manmar, profesorica engleskog jezika i majka troje djece, odlučile da odu, spakovale se u dva automobila i pridruižile izbjegličkim kolonama prema Rumuniji.

Nakon nekoliko dana, grupa je završila u hotelu Golubcova u blizini grada Batočina, oko 100 kilometara jugozapadno od Beograda.

Nižegorodova je kazala da se osjećala prazno kada je stigla.

"U glavi shvatate da je sve oko vas lijepo i veoma tiho, ali... vi samo želite da se pokrijete ćebetom", kazala je ona.

Manmarova, 39, je zaplakala kada je opisivala kako su ukrajinske porodice bile primorane da se rastanu na rumunskoj granici. Ukrajina je zabranila odraslim muškarcima da napuštaju zemlju.

"Kada pređete granicu... vi ste bezbjedni, ... ali vam je žao onih koji nijesu", kazala je ona na engleskom jeziku.

Prevod: N.B.

Bonus video: