Ukrajinski bataljon Azov pod lupom

Liberalni Ukrajinci strahuju da bi bataljon mogao izvući političku korist iz junaštva na bojnom polju. "Želimo li da nam ovakvi fašisti upravljaju državom nakon što se ovaj rat završi?", upitao je jedan lingvista iz Kijeva

63113 pregleda 319 reakcija 92 komentar(a)
Andrij Bilecki sa dobrovoljcima Azova, Foto: screenshot/youtube
Andrij Bilecki sa dobrovoljcima Azova, Foto: screenshot/youtube

Zamjenik komandanta ultranacionalističkog bataljona Azov, čije neonacističke korijene Rusija koristi da opravda invaziju na Ukrajinu, želi da nešto razjasni.

"Morate da shvatite šta je Azov. To su muškarci koji su se, uglavnom, latili oružja jer su nas napali Rusi", rekao je zdepasti bradati borac, koji se predstavio samo pod ratnim imenom Kalina, u objavi na kanalu Telegram bataljona Azov. "Molim vas da ne miješate koncepte patriotizma i nacizma", dodao je.

Tu pješadijsku jedinicu su 2014. osnovali dobrovoljci sa ultradesničarskim političkim sklonostima, koji su se borili proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Sada bataljon igra istaknutu ulogu u ključnim bitkama u Kijevu, Harkovu i Mariupolju.

Andrij Bilecki, komandant i osnivač snaga Azov, te bivši poslanik iz redova njihovog odvojenog političkog krila, Nacionalnog korpusa, rekao je za "Fajnenšl tajms" (FT) putem telefona iz Kijeva da oni čine "kičmu odbrane Mariupolja" i dodao da u tom gradu ima oko 1.500 boraca Azova. "Vodimo u najozbiljnijim bitkama", rekao je za britanski list.

Azov je u početku bio milicija sa nešto više od 300 pripadnika, a sada broji "nekoliko hiljada članova" rekao je Bilecki, koji je 2008. bio jedan od osnivača Socijal-nacionale skupštine, grupacije najekstremnijih nacionalnističkih ukrajinskih političkih stranaka. Većina se bori u okviru ukrajinskih jedinica teritorijalne odbrane, uključujući više od hiljadu u Harkovu, rekao je Bilecki za FT.

Pripadnici ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane na vježbi blizu Lavova
Pripadnici ukrajinskih snaga Teritorijalne odbrane na vježbi blizu Lavova foto: Reuters

"Istorija Azova ima korijene u dobrovoljačkom bataljonu koji je formiralo rukovodstvo jedne neonacističke grupe. Ali, Azov se sigurno depolitizovao. Njegova istorija koja je povezana sa ultradesničarskim pokretom danas je prilično nebitna", kaže Anton Šehovcov, ukrajinski ekspert za veze Rusije sa evropskom ultradesnicom.

Međutim, Taras Kuzio, britansko-ukrajinski naučni saradnik Društva Henri Džekson, kaže da je Nacionalni korpus, iako odvojen od Azova, povezan sa rasističkim grupama u SAD i Evropi.

"U Ukrajini imate populističke nacionaliste i imate neonaciste, a Nacionalni korpus je najbliži ovom drugom", kazao je za FT.

Bilecki tvrdi da su borci Azova "patriote, mnogi od njih su nacionalisti".

"Međutim, većina Ukrajinaca danas su nacionalisti", rekao je i pomenuo Stepana Banderu, ultranacionalistu koji je sarađivao sa nacistima protiv Sovjeta tokom Drugog svjetskog rata, kao jednog od "heroja" na kojeg se mnogi njegovi sugrađani danas ugledaju.

Bilecki je takođe rekao da među borcima Azova ima državljana Izraela, Azerbejdžana, Gruzije, i čak Rusije, koji vole da se snimaju dok napadaju neprijatelja i postavljaju snimke na društvene mreže - kako dižu u vazduh ruski tenk ili guraju u kamion vezane i dopola svučene ruske vojnike.

Insistiranje ruskog predsjednika Vladimira Putina da je napao Ukrajinu da bi denacifikovao čitavu zemlju, omogućilo je je članovima bataljona i njegovim pristalicama da odbace neonacističku etiketu kao "rusku propagandu", piše FT. Bilecki zauzvrat optužuje Rusiju za "uništenje gradova na etničkoj osnovi zato što su ukrajinski".

Ukrajinski vojnik na uništenom ruskom borbenom vozilu u Harkovu
Ukrajinski vojnik na uništenom ruskom borbenom vozilu u Harkovufoto: Beta/AP

Predsjednik Volodimir Zelenski, koji je Jevrej, ovog mjeseca je jednom komandantu Azova dodijelio titulu "heroj Ukrajine". On je u ponedjeljak rekao da je želja Rusije da "denacifikuje" i "demilitarizuje" Ukrajinu "potpuno neshvatljiva".

"Način na koji Putin i Kremlj koriste termine 'nacizam' i 'fašizam' ukorijenjen je u sovjetskoj eri, kada se, kao i sada, odnosio na svakoga ko ne želi da bude dio Sovjetskog Saveza ili dio ruskog svijeta", rekao je Kuzio.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio je Azov trupe u granatiranom porodilištu u Mariupolju da "pretvaraju ljude u živi štit ... postavljajući tamo opremu za napad i otvarajući vatru na položaje ruskih trupa". Ukrajinski i američki zvaničnici su demantovali te tvrnje.

Aleks Kovžun, konsultant iz Kijeva koji je pomogao u sastavljanju političkog programa Nacionalnog korpusa, rekao je da su borci "pod stalnom paljbom ruske propagande jer se Rusima ne sviđa ideja o ukrajinskoj naciji". On je za ideologiju Nacionalnog korpusa rekao da je slična nekoj "evropskoj desničarskoj konzervativnoj partiji, ali definitivno nije ultradesničarska".

Vojnici Donjecke Narodne Republike na kontronom punktu u Mariupolju
Vojnici Donjecke Narodne Republike na kontronom punktu u Mariupoljufoto: Beta/AP

On je ispričao da Azov čine istoričari, fudbalski huligani i muškarci sa vojnim iskustvom. Dodao je da neki imaju "sumnjive tetovaže", poput crnog sunca ili vučje udice koje su koristili nacisti, ali da neki pripadnici bataljona sada tvrde da su u pitanju paganski simboli.

Oni su se prvi put borili na strani ukrajinske vojske koja je oslabljena za vrijeme mandata proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i pripojeni su nacionalnoj gardi pošto su pomogli u ponovnom osvajanju Mariupolja u žestokim borbama 2014.

FT piše da su Ujedinjene nacije 2016. dokumentovale da su pripadnici Azova ubacili svoje trupe i oružje u civilne zgrade u Donbasu. Stejt department je dvije godine kasnije označio Nacionalni korpus kao "nacionalističku grupu mržnje" i povezao je sa grupom koja je "napala" romski kamp u Kijevu.

Želimo li da nam ovakvi fašisti vode zemlju?

Političke sklonosti nekih pripadnika Azova nikad nisu bile popularne. Nacionalni korpus je bio dio bloka sa drugim ultradesničarskim strankama koji je dobio samo nešto više od dva odsto glasova na parlamentarnim izborima 2019.

Međutim, kako ističe FT, liberalni Ukrajinci strahuju da bi bataljon mogao izvući političku korist iz junaštva na bojnom polju. "Želimo li da nam ovakvi fašisti upravljaju državom nakon što se ovaj rat završi?", upitao je jedan lingvista iz Kijeva.

Nacionalni korpus je "suspendovao političke aktivnosti" zato što su se svi aktivni članovi "latili oružja ili postali dobrovoljci", rekao je Oleksandr Alfjorov, bivši portparol te grupe.

Dobrovoljci Azova osjećaju da stiču podršku Ukrajinaca kojima je odbrana zemlje važnija od političke pripadnosti, navodi britanski list.

"Interesovanje za naš pokret se povećalo još i prije otvorene agresije Rusije", rekao je Serhij Bevz, borac Azova u Kijevu, pričajući o obuci koju je bataljon pružao civilima u okviru priprema za sukob.

"Spremni smo da svom snagom branimo našu državu od okupatora".

Kalina, zamjenik komandanta, napisao je u objavi na Telegramu: "Patriotizam je kada braniš svoju državu a ne napadaš druge." Kritikujući ruske ratne huškače, dodao je: "Nikad nismo pokušali da zauzmemo strane teritorije, ali moramo da se suprotstavimo pravim nacistima 21. vijeka. Slava Ukrajini!"

Bonus video: