EU najavljuje nova pravila za suprotstavljanje trendu "brze mode"

Novim pravilima koje je predložila Evropska komisija, do 2030. godine bilo bi zabranjeno uništavanje neprodate odjeće, a stimulisalo bi se korišćenje recikliranih vlakana

4660 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija je upozorila potrošače da prestanu da koriste svoju odjeću jednokratno i saopštila da planira da uvede nova pravila za suprotstavljanje trendu "brze mode" koji je ekološki poguban.

Novim pravilima koje je predložila Evropska komisija, do 2030. godine bilo bi zabranjeno uništavanje neprodate odjeće, a stimulisalo bi se korišćenje recikliranih vlakana.

Pravila Evropske komisije takođe nastoje da obuzdaju oslobađanje mikroplastike i poboljšaju globalne uslove rada u modnoj industriji.

"Želimo da održivi proizvodi postanu norma", rekao je potpredsjednik Komisije Frans Timermans i dodao da "odjeća koju nosimo treba da traje duže od tri pranja".

Ta promjena pravila bi zahtijevala ogromnu promjenu u industriji koja, da bi održala troškove i cijene na niskom nivou, artikle sa kratkim životnim vijekom proizvodi u zemljama u razvoju u Aziji i Latinskoj Americi, često u lošim uslovima rada.

Uvozi se skoro tri četvrtine sve odjeće i tekstila koji se koristi u EU. Tokom 2019. godine je u EU uvezeno odjeće za više od 80 milijardi eura, uglavnom iz Kine, Bangladeša i Turske - po podacima Evropske komisije, dok prosječan potrošač baci 11 kilograma tekstila godišnje.

Iako cilja na masovnu konfekciju, EU želi i da luksuzni brendovi postave standard za održivu modu u industriji u kojoj je konstantno izlaženje novih modnih komada i revija od suštinskog značaja za promet.

"Događa se kulturna promena" rekao je Timermans i dodao da velike modne kuće "uvijek prve pokažu put naprijed."

Bonus video: