Opozicija podržala rasformiranje katalonske vlade

Premijer Španije, Marijano Rahoj, će održati vanredni sastanak svog kabineta u subotu, kako bi se započelo sa sprovođenjem plana koji će i socijalisti podržati
50 pregleda 0 komentar(a)
Generalitat, Vlada Katalonije, Katalonija vlada, Foto: Reuters
Generalitat, Vlada Katalonije, Katalonija vlada, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2017. 14:04h

Španska vlada obezbijedila je podršku opozicije da raspusti parlament Katalonije i održi nove izbore u januaru.

Socijalisti, glavna opozicija u Španiji, saopštili su danas da bi podržali paket vanrednih mjera da se nad Katalonijom uvede centalna vladavina i raspišu vanredni izbori.

Premijer Španije, Marijano Rahoj, će održati vanredni sastanak svog kabineta u subotu, kako bi se započelo sa sprovođenjem plana koji će i socijalisti podržati.

To će biti prvi put da se centralna vlada Španije u Madridu poziva na Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore, prenosi Rojters.

Vladajuća partija Katalonije nagovijestila je da bi Katalonci i dalje mogli da se povuku i napuste ideju o nezavisnosti.

"Dokle god se ne proglasi nezavisnost i ukoliko se Pudždemon smiri, imaće mjesta za manevrisanje", saopšteno je iz premijerove Narodne partije.

Španija je u četvrak poručila da će vlada na vanrednoj sednici pokrenuti član 155 španskog Ustava prvi put u istoriji za ukidanje autonomije Katalonije.

Ova odluka Madrida uslijedila je nakon što katalonski lider Karles Pudždemon nije odgovorio konkretno na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost te pokrajine i poručio španskoj vladi da "prestane sa represijom" i da "pokrene dijalog", poručivši da mogućnost proglašenja nezavisnosti i dalje postoji.

Španija koja je ustav usvojila 1978. godine, predstavlja jednu od najdecentralizovanijih država u svijetu, sa 17 regiona koji imaju različit stepen autonomije po pitanju zdravstvene zaštite i obrazovanja, a Katalonija je jedna od onih sa najvećim stepenom autonomije.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mjere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti opšti interes".

Kako objašnjava analitičar "Taneo intelidžensa" Antonio Baroso, centralna vlada će zasijedati u subotu na kriznom sastanku kako bi razmotrila proceduru, a nakon toga će morati da pošalje Senatu set konkretnih akcija koje planira da preduzme po članu 155.

"Prije konačnog glasanja plenarne sednice, o tim koracima će se debatovati u Senatu", navodi Baroso.

Član 155 omogućiće centralnoj vladi da "preuzme kontrolu nad političkim i administrativnim institucijama pobunjeničkog regiona", rekla je Tereza Frejšes sa Autonomnog univerziteta u Barseloni.

Ovaj član samo je jedna od nekoliko opcija koje Rahoj ima u cilju zaustavljanja katalonskih separatista.

"Vlada bi mogla da uvede i vanredno stanje i zabranu kretanja i okupljanja u Kataloniji", rekao je pravni ekspert Hose Karlos Kano Montehano sa univerziteta Komplutense u Madridu.

Prema drugim zakonima iz 2015, Madrid bi mogao da proglasi krizu nacionalne bezbjednosti i zatraži ovlašćenja poput donošenja zakona dekretom.

Bonus video: