Rusija odobrila 'paralelni uvoz' nakon povlačenja svjetskih brendova zbog sankcija Zapada

"Ovakav pristup će garantovati isporuku robe našoj zemlji uprkos neprijateljskim akcijama stranih političara"

10330 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika robne marke, izjavio je premijer Mihail Mišustin, nakon što su globalni brendovi obustavili prodaju ili izvoz za Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski maloprodajni sektor je pogođen zapadnim ekonomskim sankcijama i odlukama svjetskih kompanija kao što su H&M, Apple i Nike da zaustave ili smanje prodaju u Rusiji.

Govoreći na sastanku vlade, Mišustin je 30. marta rekao da je neophodan "paralelni uvoz" kako bi se osiguralo da se određena roba i dalje šalje u Rusiju.

"Ovakav pristup će garantovati isporuku robe našoj zemlji uprkos neprijateljskim akcijama stranih političara", rekao je on.

Koja roba se na ovaj način može uvoziti u Rusiju odrediće Ministarstvo industrije i trgovine, dodao je Mišustin.

Federalna antimonopolska služba (FAS), koja je pripremila nacrt propisa o paralelnom uvozu, saopštila je da će ta mjera "razvijati konkurenciju među brendovima kroz povećanje broja preduzeća koja uvoze robu u Rusiju, što će dovesti do smanjenja maloprodajne cijene za ovu robu".

Rusija, koja se suočava sa najdubljom ekonomskom krizom u više od dvije decenije zbog zapadnih sankcija nakon invazije na Ukrajinu, predložila je niz mjera podrške kako bi osnažila svoju ekonomiju.

Moskva je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara u, kako je nazvala, "specijalnoj operaciji demilitarizacije i denacifikacije" svog južnog susjeda.

Ukrajinske snage su pružile snažan otpor, a Zapad se nada da će sankcije natjerati Rusiju da se povuče.

Više od četiri miliona Ukrajinaca pobjeglo je iz te zemlje od početka ruske invazije, saopštio UNHCR.

Bonus video: