"Trenutno je toksično sve što je rusko"

Sve veći broj Rusa koji žive u inostranstvu ima problem da pristupi novcu čak i ako nisu meta sankcija Zapada

13507 pregleda 0 komentar(a)
Tatjana Fokina i Jevgenij Čičvarkin, Foto: DYLAN MARTINEZ
Tatjana Fokina i Jevgenij Čičvarkin, Foto: DYLAN MARTINEZ

Jevgenij Čičvarkin, telekomunikacioni tajkun koji je 2008. pobjegao iz Rusije i postao ugledni londonski ugostitelj, odavno otvoreno podržava Ukrajinu.

Ovaj multimilioner kaže da je sa suprugom Tatjanom Fokinom od početka ruske invazije 24. februara poslao četiri kamiona medicinske i zaštitne opreme u Poljsku da pomogne Ukrajincima, piše Rojters. Čičvarkin je rekao da je sam prevezao prvu isporuku.

Međutim, 48-godišnji preduzimač i dugogodišnji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, kaže da je jedan od njegovih računa u švajcarskoj banci neočekivano zamrznut. Odbio je da kaže koja banka je u pitanju.

Čičvarkin je jedan od sve većeg broja Rusa koji žive u inostranstvu i imaju problema da pristupe svom novcu, čak i ako nisu direktna meta sankcija Zapada.

Sankcije čiji je cilj da kazne ljude iz Putinovog užeg kruga takođe pogađaju vlasnike ruskih pasoša, piše u Rojtersovoj analizi.

Russia
foto: Graphic News

Četiri Rusa koji žive u inostranstvu sa dvojnim državljanstvom ispričali su da su im blokirani računi ili plaćanja u Londonu, Cirihu i Parizu. Jedan bogati emigrant u Londonu rekao je da je prešao na gotovinu da bi kupovao i da se pritajio.

Dva savjetnika i jedan advokat su kazali da se odbijaju zahtjevi ruskih klijenata za otvaranja bankovnih računa. Banke su saopštile da preduzimaju dodatne mjere opreza sa ruskim novcem. A tri brokera su izjavila da su stopirani neki poslovi sa nekretninama i umjetničkim djelima.

Jedan kanadsko-američki advokat je rekao da se ruski klijenti plaše da putuju u inostranstvo da ih ne bi zaustavili na carini jer zapadne banke dovode u sumnju sav ruski novac - čak i donacije humanitarnim organizacijama. Dvostruko državljanstvo više ne pruža bezbjedan izlaz kao nekad.

"Neki Rusi ne mogu da izađu iz hotela, studenti nemaju novca jer su im kreditne kartice bezvrijedne," rekao je Bob Amsterdam iz advokatske firme Amsterdam & Partners.

"Morate biti vrlo tihi"

Nekoliko advokata koji zastupaju bogate Ruse u Evropi govorili su o svepristunoj atmosferi nepovjerenja. Jedna ekspertkinja za finansijsko planiranje, koja je željela da ostane anonimna zbog, kako je rekla, atmosfere kažnjavanja povezanosti sa Rusijom, rekla je da Ruse provjeravaju bez obzira na mjesto stanovanja ili bogatstvo.

"Trenutno, sve što je rusko je toksično, što znači da svi pokušavaju da budu ekstremno, ekstremno oprezni prema ruskim klijentima," rekao je advokat sa ruskim i britanskim državljanstvom, koji ima advokatsku firmu u Cirihu.

Novinarka Elena Servetaz, koja ima dvostruko državljanstvo i živi u Francuskoj od 2005, rekla je da je francuska banka Crédit Mutuel odbila transfer manje od hiljadu eura na njen račun - novac koji joj je poslat iz Londona za humanitarnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Iz banke su joj rekli da je transakcija označena ka sporna zbog njene ruske nacionalnosti. Servetaz je dobila novac nakon duže od nedjelju dana.

"Tako je nepošteno, kada ste dio ruske opozicije, pomažete ukrajinskim izbjeglicama, da vam kažu da ne možete da dobijete svoj novac zato što ste Rus," kazala je za Rojters.

Banka Crédit Mutuel je saopštila da su evropske banke u obavezi da sa "najvećim oprezom" kontrolišu transakcije koje mogu biti obuhvaćene sankcijama EU i da dodatne provjere mogu dovesti do kašnjenja, iako daje sve od sebe da ograniči posljedice po kupce.

Rojters je ovog mjeseca objavio da su regulatori EU naložili nekim bankama da provjeravaju transakcije svih ruskih i bjeloruskih klijenata, uključujući one koji žive u EU.

Tako je nepošteno, kada ste dio ruske opozicije, pomažete ukrajinskim izbjeglicama, da vam kažu da ne možete da dobijete svoj novac zato što ste Rus

Britanska agencija piše da neki menadžeri bogatstva u Evropi nastoje da se distanciraju od ekonomskih i političkih posljedica. Švajcarski Julius Baer je ovog mjeseca počeo da blokira nove poslove sa ruskim klijentima. Izvršni direktor UBS-a Ralf Hamer je rekao da su svi vlasnici ruskih pasoša praktično pod polusankcijama.

Ruski pisac Grigorij Čhartišvili, koji živi u Londonu i čije prezime je gruzijsko, uspješno je prebacio sumu novca preko britanske banke Barclays da podrži svoju dobrotvornu organizaciju True Russia (Prava Rusija) za pomoć ukrajinskim izbjeglicama.

Međutim, banka je blokirala njegovu suprugu, čije prezime je rusko, kada je pokušala da pošalje novac istoj organizaciji, ispričao je za Rojters.

"Moja suma je bila deset puta veća, ali nije bio problem. To govori kakva je atmosfera," rekao je Čhartišvili.

Njegova supruga, koja je odbila da govori za Rojters i tražila je da se njeno ime ne objavljuje, uspjela je da prebaci novac sljedećeg dana pošto je pozvala banku i objasnila da pomaže ukrajinskim izbjeglicama.

Jedan bogati ruski naftni i bankarski tajkun, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da osjeća da je postao "kolateralna šteta" ruske invazije.

Nastanjen u Londonu tri decenije, rekao je da i dalje ima kompanije u Rusiji i da strepi od većih finansijskih ograničenja, iako nije na listi sankcija.

"Imam izvjesnu ušteđevinu," rekao je i dodao da razmišlja da proda imovinu u Evropi. "Morate da živite od gotovine ... morate biti veoma tihi."

"Rusofobija"

U podrumu paba "White horse", jednom od njegovih najnovijih poduhvata u otmenom londonskom okrugu Mejfer, Čičvarkin je rekao Rojtersu da se nada da će njegovi advokati uspjeti da odmrznu račun u švajcarskoj banci. To je njegov jedini račun koji je zamrznut a vjeruje da je razlog taj što ga je otvorio sa ruskim pasošem.

U isto vrijeme, Čičvarkin vjeruje da su njegovo i protivljenje njegove supruge Putinu i ratu, kao i glasna podrška Ukrajini, pomogli da se njihova preduzeća zaštite od antiruskog neprijateljstva mušterija i javnosti, koje je pobudio, kako kaže Fokina, "Putinov rat".

Ipak, njihov restoran "Hide" za "mišelin" zvjezdicama, koji posjeduju zajedno sa butikom vina "Hedonism Wines", gdje flaša može da košta 124.000 funti (163.500 dolara) - dobio je recenziju na Guglu sa jednom zvjezdicom oko dve nedjelje nakon početka rata.

U rijetko lošoj recenziji, među 1.767 drugih koje restoranu daju prosječnu ocjenu od 4,5 zvjezdica, kaže se samo: "U vlasništvu Rusa". Ona je kasnije uklonjena.

"Čitamo o ljudima koji otkazuju koncerte Čajkovskog, ljudima koji vandalizuju ruske prodavnice hrane," rekla je Fokina. "Ovo je London 2022. Kako je tako brzo došlo do ovoga?"

Bonus video: