Peskov: Moskva nije preduzela ništa da se Južna Osetija pridruži Rusiji, ne mogu izraziti zvanični stav

Predsjednik separatističke gruzijske republike Južne Osetije Anatolij Bibilov rekao je juče da će u bliskoj budućnosti biti preduzeti pravni koraci da ona postane dio Rusije

4821 pregleda 0 komentar(a)
Peskov, Foto: Reuters
Peskov, Foto: Reuters

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ne može da izrazi stav Moskve o želji Južne Osetije da se pridruži Rusiji, navodeći da Moskva nije preduzela ništa u vezi sa tim.

"Nismo preduzeli nikakve pravne ili druge radnje. U ovom slučaju govorimo o izražavanju mišljenja naroda Južne Osetije. Prema njemu se odnosimo sa poštovanjem", rekao je Peskov u suretu s novinarima.

Predsjednik separatističke gruzijske republike Južne Osetije Anatolij Bibilov rekao je juče da će u bliskoj budućnosti biti preduzeti pravni koraci da ona postane dio Rusije.

Prema njegovim riječima, ujedinjenje sa Rusijom je strateški cilj Južne Osetije. On je takođe rekao da ta republika treba da održi referendum za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

"Vjerujem da je ujedinjenje sa Rusijom naš strateški cilj. Naš put, i Južna Osetija će se kretati tim putem", rekao je Bibilov, a prenijela je vladajuća Jedinstvena Rusija.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije nazvalo je neprihvatljivom inicijativu o mogućem prisajedinjenju Južne Osetije Rusiji.

Gruzija ne prihvata razgovore o održavanju referenduma u ​​Južnoj Osetiji o pridruživanju Rusiji, izjavio je gruzijski ministar spoljnih poslova David Zalkaliani. Međutim, prema riječima gruzijskih zvaničnika, ta zemlja neće na to odgovoriti "silom".

"Naravno, razgovor o održavanju referenduma je neprihvatljiv u onim uslovima kada je teritorija Gruzije okupirana", rekao je Zalkaliani.

U avgustu 2008. u oružanom sukobu sa Gruzijom, Rusija je okupirala Južnu Osetiju i Abhaziju a kasnije ih priznala kao nezavisne države.

Bonus video: