Inflacija u eurozoni dostigla rekordnih 7,5 odsto u martu

Skok cijena energanata glavni je faktor koji doprinosi rekordnoj inflaciji. Eurostat navodi da su troškovi za energiju porasli 44,7 odsto prošlog mjeseca

1040 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Godišnja stopa inflacije u eurozoni dostigla je rekordnih 7,5 odsto u martu, saopštila je agencija Evropske unije (EU) za statistiku Eurostat.

Najviša stopa inflacije u 19 zemalja eurozone od početka vođenja evidencije 1997. godine pokazuje da rastuće cijene energenata, izazvane ruskim napadom na Ukrajinu, povećavaju pritisak na Evropsku centralnu banku da podigne kamatne stope.

Inflacija u eurozoni mjesecima unazad obara rekorde. Dosadašnji rekord zabilježen je u februaru, kada je rast maloprodajnih cijena iznosio 5,9 odsto u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

Skok cijena energanata glavni je faktor koji doprinosi rekordnoj inflaciji. Eurostat navodi da su troškovi za energiju porasli 44,7 odsto prošlog mjeseca.

Troškovi za hranu, alkohol i duvan porasli su pet odsto, cijene robe poput odjeće, automobila, kompjutera i knjiga porasle su 3,4 odsto, a cijene usluga 2,7 odsto.

Rast cijena stvara probleme kreatorima politike Evropske centralne banke koji drže kamatne stope na niskim nivoima kako bi stimulisali ekonomiju koja se oporavlja od pandemije koronavirusa.

Bonus video: