Makron primio gradonačelnika Melitopolja i četiri ukrajinske poslanice

"Ruski vojnici su me kidnapovali da pokažu mojim kolegama šta mogu da urade onima koji odbijaju da sarađuju sa Rusijom", izjavio je Fedorov za francusku onlajn televiziju BFMTV

4640 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron primio je danas gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja Ivana Fedorova, kojeg su ruske snage pritvorile, i obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu suočenu sa ruskom invazijom.

Makron je primio Fedorova i četiri ukrajinske poslanice koji su bili zatočeni i pušteni na slobodu tokom razmjene zarobljenika.

"Srećni smo da vas vidimo ovdje i da ste slobodni. Ne usuđujem se ni da zamislim kroz šta ste prošli, svi smo bili uznemireni kada ste kidnapovani", rekao je Makron.

Francuski predsjednik je dodao da je lično htio da primi oslobođene Ukrajince u znak podrške i napora da se nastavi pomoć.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je posle otmice Fedorova 11. marta imao telefonske razgovore sa Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom od kojih je tražio pomoć za oslobađanje gradonačelnika Melitopolja.

Fedorov je oslobođen nekoliko dana kasnije.

Predstavnica za ljudska prava u Kremlju Tatjana Moskalkova je 21. marta izjavila da su gradonačelnik i ostali zatočeni oslobođeni u razmjeni za devet ruskih zatvorenika.

"Ruski vojnici su me kidnapovali da pokažu mojim kolegama šta mogu da urade onima koji odbijaju da sarađuju sa Rusijom", izjavio je Fedorov za francusku onlajn televiziju BFMTV.

Gradonačelnik je dodao da je tokom zatočeništva iz susjednih ćelija čuo krike mučenja.

Ukrajinske poslanice su sa svoje strane francuskim medijima prijavile slučajeve silovanja koja su počinili ruski vojnici. Situaciju u Marijupolju su opisale kao "potpuno katastrofalnu".

Bonus video: