Štrajk zbog skoka cijena i niskih plata: U Grčkoj blokade pomorskog, željezničkog i gradskog saobraćaja na 24 časa

Okupljanja su organizovana u Atini i drugim gradovima da bi se zatražilo povećanje plata i podrška bolnicama pogođenim zbog pandemije, navodi u saopštenju sindikata javnog sektora Adedi

4867 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Grčke, Foto: Reuters
Detalj iz Grčke, Foto: Reuters

Javne službe i pomorski, željeznički i gradski saobraćaj paralisani su danas u Grčkoj kao odgovor na poziv sindikata na 24-oročasovni štrajk iz protesta zbog skoka cijena i niskih plata.

Okupljanja su organizovana u Atini i drugim gradovima da bi se zatražilo povećanje plata i podrška bolnicama pogođenim zbog pandemije, navodi u saopštenju sindikata javnog sektora Adedi.

Privatni sindikat GSEE, najveći u zemlji, takođe traži povećanje plata ukazujući na porast cijena, siromaštvo i nejednakost.

Opšti štrajk nije pogodio aerodrome u zemlji.

Kao i druge evropske zemlje Grčka je suočena sa skokom cijena od prošle godine, a naročito od početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara.

Potrošačke cijene u Grčkoj su ponovo skočile u februaru za 7,2 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 6,2 odsto prethodnog mjeseca što je rekord za Grčku od usvajanja eura 2001. godine.

Bonus video: