Putin i Vučić razgovarali o širenju ekonomske saradnje

Putin je čestitao Vučiću ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima 3. aprila, kao i na uspješnim rezultatima Srpske napredne stranke

4894 pregleda 13 komentar(a)
Vučić i Putin u Sočiju prošle godine, Foto: Reuters
Vučić i Putin u Sočiju prošle godine, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas putem telefona sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nedavnim izborima u Srbiji, bilateralnoj saradnji, i o toku rusko - ukrajinskih pregovora, saopštio je Kremlj. Predsjednici su potvrdili obostranu želju za dalji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva, širenje trgovinsko-ekonomskih veza, uključujući u sferi energetike. Nakon što je Evropska unija uvela sankcije ruskim kompanijama zbog invazije na Ukrajinu, hrvatska firma Jadranski naftovod (JANAF) je saopštila da će transport sirove nafte do Naftne industrije Srbije (NIS) - u većinskom vlasništvu ruskog Gasprom njefta - prestati 15. maja.

JANAF je saopštio da sa NIS-om ima ugovor o transportu ukupno 3,2 miliona tona sirove nafte ove godine.

„Predsjednik Vučić je upoznao predsjednika Putina sa teškoćama sa kojima je Srbija suočena u vezi sa uvozom sirove nafte i izrazio uvjerenje da će i Gasprom njeft i partneri iz EU naći rješenje za tu situaciju,” prenio je Rojters saopštenje Vučićevog kabineta.

Vučić i Putin su takođe razgovarali o zalihama prirodnog gasa i konstatovali sa ugovor Srbije ističe 31. maja.

„Razgovori o novom ugovoru moraju biti pokrenuti što prije,” navedeno je u saopštenju.

Srbija gas uvozi isključivo iz Rusije, dok iz domaće proizvodnje, prema podacima Agencije za energetiku, podmiruje oko 13 odsto neophodnih količina tog energenta.

"Putin je čestitao srpskom lideru ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima 3. aprila, kao i na uspješnim rezultatima Srpske napredne stranke", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija je Tass.

Vučić je rekao da će nastaviti da vodi politiku usmjerenu ka članstvu u Evropskoj uniji, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Rusijom.

Kako je prenijela Beta, dvojica predsjednika su takođe razmijenili mišljenja o regionalnim problemima i o Kosovu. Putin je Vučića, na njegovu molbu, informisao o toku pregovora ruske i ukrajinske strane, naveo je Kremlj.

Bonus video: