Ambasada Ukrajine: Ruska vojska je horda pljačkaša, iz domova Ukrajinaca uzimaju sve – od veš mašina do donjeg veša

prema ruskom zakonu, vojnici koji su kriminalno zauzeli imovinu Ukrajinaca ubijenih na bojnom polju nisu zločinci

3646 pregleda 73 reakcija 21 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Divlje pljačke ruskih vojnika postaju jedan od glavnih motiva za agresiju Rusije na Ukrajinu, saopštila je Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori.

"Ovo ne izaziva nikakve pritužbe ruskog rukovodstva. I obrnuto. Sve činjenice o pljački su podsticane u ruskoj vojsci sa samog vrha. Svako ukrajinsko naselje se podrazumijevano smatra predmetom kolektivne pljačke", dodaje se u saopštenju.

Kako navode ispostavilo se da je do 1996. godine na teritoriji Ruske Federacije krađa stvari tokom ratnih dejstava ili na bojnom polju bila po zakonu kažnjiva zatvorom od tri do 10 godina ili smrtnom kaznom.

"Ali, počev od 1995. godine, izvršene su izmjene i dopune Krivičnog zakona Ruske Federacije, prema kojima je ova vrsta zločina dekriminalizovana. Vrijedi napomenuti da je članak o pljački samo u starom izdanju. U novijoj redakciji Krivičnog zakonika RF jednostavno nema članka o pljački. Postoje samo projekti koji, po svemu sudeći, nisu odobreni", kažu iz Amabasade Ukrajine.

Od tada je, kako su istakli, u Rusiji zvanično dozvoljena pljačka.

"Istina, ukidanje kazne tiče se isključivo pljačke na ratištu i stvari poginulih i ranjenih. Zanimljivo je da su upravo u to vrijeme ruske trupe učestvovale u Prvom čečenskom ratu. Shodno tome, prema ruskom zakonu, vojnici koji su kriminalno zauzeli imovinu Ukrajinaca ubijenih na bojnom polju nisu zločinci. Ali razmjere pljačke ruske vojske u Ukrajini otišle su i dalje od krivičnog ruskog zakonodavstva. Postoje potvrđeni dokazi da Rusi iz domova Ukrajinaca uzimaju apsolutno sve – od veš mašina do donjeg veša, a plijen iznose vojnim vozilima", piše u saopštenju.

Ovakvi postupci ruskih vojnika, dodali su, mogu se odvijati samo uz saglasnost višeg rukovodstva, potkrijepljeno dekriminalizovanim članom o pljački.

"Prema ruskim pljačkašima, na ulazu u naselje komanda dodjeljuje transport za utovar plijena (ili ovaj transport uzima od lokalnog stanovništva), a komandanti višeg nivoa koji nisu direktno uključeni u napade na naselja izdaju naređenja i uzimaju danak od vojnika koji učestvuju u pljački. Borci su prinuđeni da oduzimaju civilnom stanovništvu ne samo za sebe, već i za svoje komandante, prisjećajući se da zadržavaju pravo da im preko svog naloga 'iscijede' imovinu koja im se dopada. Ovo podstiče vojne pljačkaše da od stanovništva oduzmu još više dragocjenosti nego što bi mogli. Nije isključeno da komandanti izdaju naređenja za pljačku u stranoj valuti", naglasili su iz Ambasade Ukrajine.

Danas, kako se navodi, organizovana oružana sila, zavisna od pljačke, "postaje apsolutno beskorisna i nepodobna za vođenje stvarnog rata".

"Zaražene pljačkom ruske vojne jedinice postaju slabo borbeno spremne zbog činjenice da njihovo osoblje počinje da se više interesuje za uvezene tiganje i kućnu električnu opremu nego za stvarna borbena dejstva. I tada takve jedinice potpuno prestaju da izvršavaju zadatke koje zahtjeva njihova komanda. Ono što se dešava na okupiranim ukrajinskim teritorijama više liči - ne toliko na rat - koliko na gusarski ukrcaj ili na divlji polovcanski/pečeneški/tatarski/mongolski nalet, koji je upao u Putinovu dušu. Oni koji se ovako bore nisu regularna vojska, već rulja. Čak su se i u sovjetskoj i nacističkoj vojsci borili protiv pljačke, iako ne uvijek uspješno. U ruskoj vojsci to stavljaju na pokretnu traku i, po svemu sudeći, smatraju načinom da dodatno motivišu osoblje i privuku nove 'samoubice' iz Ruske Federacije", dodaje se u saopštenju.

Morate razumjeti jednostavnu istinu, kažu iz Ambasade Ukrajine - "uglavnom, ovo nije vojska, u uobičajenom smislu te riječi, već horda pljačkaša".

"A, kada je riječ o tome koje ciljeve je rukovodstvo Ruske Federacije postavilo svojoj vojsci, bilo ih je dva. 'Program maksimum' je svima jasan - zauzimanje Ukrajine, ali ako ne uspije, onda je 'Program minimum' da se što više ubije, opljačka, siluje i uništi. Posle odlaska Putina, Rusija će nekoliko decenija rasplitati kriminalizaciju društva koju je on pokrenuo. Kriminalizacija u poređenju sa kojom su 'proklete devedesete' uzor džentlmenstva i pristojnosti", zaključuje se u saopštenju Ambasade Ukrajine.

Bonus video: