Velika Britanija optužila svog čuvara Ambasade u Berlinu za špijuniranje za Rusiju

Policija je saopštila da je protiv Dejvida Balantajna Smita (57) podnijeto devet optužbi po Zakonu o službenim tajnama u vezi s "prikupljanjem i prenošenjem informacija korisnih ruskoj državi"

5597 pregleda 1 komentar(a)
Ambasada Velike Britanije u Berlinu, Foto: Shutterstock
Ambasada Velike Britanije u Berlinu, Foto: Shutterstock

Čuvar britanske ambasade u Berlinu izručen je iz Njemačke i optužen za špijuniranje u korist Rusije, saopštila je danas britanska policija.

Policija je saopštila da je protiv Dejvida Balantajna Smita (57) podnijeto devet optužbi po Zakonu o službenim tajnama u vezi s "prikupljanjem i prenošenjem informacija korisnih ruskoj državi".

Policija je saopštila da su ta krivična djela izvršena između oktobra 2020. i avgusta 2021, kada je njemačka policija uhapsila Smita u njegovoj kući u Potsdamu, jugozapadno od Berlina.

Nik Prajs, šef Odjeljenja za specijalne zločine i borbu protiv terorizma u britanskom Tužilaštvu, rekao je da je Smit optužen za "sedam krivičnih djela prikupljanja informacija sa namjerom da ih pošalje ruskim vlastima, jedno djelo za pokušaj komunikacije i jedno za davanje informacija osobi za koju je vjerovao da je pripadnik ruskih vlasti".

Tokom Hladnog rata, Berlin je nazivan "prijestonicom špijuna" jer je bio na prvoj liniji sukoba Sovjeta na istoku i Amerikanaca i njihovih zapadnih saveznika na zapadu tog grada.

Špijunske aktivnosti su se navodno smanjile poslije pada Berlinskog zida 1989. i završetka Hladnog rata, ali je ruska invazija na Ukrajinu ponovo zahladila odnose Moskve i Zapada i vratila špijunažu u centar pažnje.

Njemačka je u ponedjeljak protjerala 40 ruskih diplomata koje je optužila da su špijuni.

Bonus video: