Rusija izbačena iz Savjeta za ljudska prava UN; "Pronađeno 26 tijela ispod dvije srušene zgrade u Borodjanki"

Četrdeset treći dan ruske invazije na Ukrajinu

102355 pregleda 87 reakcija 86 komentar(a)
Uništeni ruski tenk u Kijevskoj oblasti, Foto: REUTERS
Uništeni ruski tenk u Kijevskoj oblasti, Foto: REUTERS
Ažurirano: 07.04.2022. 22:14h
Završeno
21:18h

Humanitarnim koridorom danas je iz ukrajinskih gradova evakuisano 4.676 ljudi, prenosi Rojters obavještenje ukrajinskih zvaničnika. 

21:17h

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je "nezakonitim" isključenje Rusije iz Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija i dodalo da je donijelo odluku o "prijevremenom povlačenju" iz tog tijela.

21:01h

Portparol ruskog predsjednika Dmitri Peskov priznao je da su ruski gubici u Ukrajini "značajni".

19:54h

Ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova saopštila je da je 26 tijela pronađeno ispod dvije srušene zgrade u kijevskoj oblasti Borodjanka, prenosi Rojters.

Na TV brifingu, Venediktova nije rekla da li su vlasti utvrdile uzrok smrti, ali je optužila ruske trupe da su izvršile vazdušne napade na grad prije nego što su preuzele kontrolu nad njim.

"Borodjanka je najgore prošla po razaranjima i po neizvjesnosti oko (broja) žrtava", rekla je ona.

Rusi negiraju da su gađali civile, dodaje Rojters.

19:06h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će sjutra posjetiti Kijev da bi izrazila "nepokolebljivu podršku"“ Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

"Ukrajinski narod zaslužuje našu solidarnost. Iz tog razloga ću sjutra ići u Kijev", rekla je ona na konferenciji za novinare u Stokholmu, gdje boravi u posjeti.

18:18h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija suspendovala je Rusiju iz Savjeta za ljudska prava UN-a zbog izvještaja o grubim i sistematskim kršenjima i zloupotrebama ljudskih prava od strane ruskih trupa u Ukrajini, saopštila je ukrajinska Rada na Tviteru.

17:16h

Ukrajina efikasno koristi nagazne mine u ratu sa Rusijom i tako tjera ruska oklopna vozila u područja, gdje su ranjiva na protivtenkovsko oružje koje isporučuju Sjedinjene Američke Države, rekao je Mark Mili, najviši američki general na saslušanju u Senatu u četvrtak, prenosi Rojters.

"To je jedan od razloga zašto vidite kolonu za kolonom ruskih vozila koja su uništena. Dakle, protivtenkovske ili protivpješadijske mine su veoma efikasne", rekao je Mili

15:51h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su se članice alijanse dogovorile da jačaju podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

15:48h

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da će bitka za Donbas podsjećati na Drugi svjetski rat.

15:18h

Finska će u narednim sedmica pojasniti sljedeće korake u vezi sa mogućom odlukom da traži članstvo u NATO...

Opširnije OVDJE.

13:31h

Poskupljenje hrane izazvano ruskom invazijom na Ukrajinu povećava rizik od neuhranjenosti miliona djece na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, upozorio je danas Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

U saopštejnu je navedeno da se porodice bore da nabave hranu i sada, tokom posta u vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

Zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike ionako su teško pogođene ratovima i siromaštvom, a pandemija koronavirusa je to pogoršala.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara intenzivne borbe u toj zemlji su poremetile izvoz hrane. Otkako je invazija počela, zapadne zemlje su uvele ekonomske sankcije Rusiji.

Ukrajina i Rusija daju trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma, na koje se države na Bliskom istoku oslanjaju da bi prehranile milione stanovnika, a te dvije zemlje su i među najvećim izvoznicima ostalih žitarica i suncokretovog ulja.

UNICEF je upozorio da će, ako se situacija nastavi, to teško pogoditi djecu posebno u Egiptu, Libanu, Libiji, Sudanu, Siriji i Jemenu - zemljama koje su se borile sa sukobima i teškim ekonomskim krizama i pre početka rata u Ukrajini.

U saopštenju se navodi da će tamo vjerovatno drastično porasti broj neuhranjene djece.

Zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike uvoze više od 90 odsto hrane koju konzumiraju, a UNICEF kaže da samo 36 odsto male djece u regionu ima dovoljno hrane koja je potrebna za zdrav rast i razvoj.

U prosjeku jedno od petoro djece je zakržljalo ili prenisko za svoj uzrast, dok je prosječan broj djece koja su suviše mršava sedam odsto.

UNICEF je naveo Jemen, Sudan, Liban i Siriju kao najteže pogođene uticajem rata u Ukrajini.

13:21h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da je Kijev Moskvi predstavio nacrt mirovnog sporazuma koji sadrži „neprihvatljive“ elemente, ali da će Rusija ipak nastaviti razgovore i vršiti pritisak da obezbijedi sopstvene zahtjeve, prenosi Rojters.

Lavrov je takođe optužio Ukrajinu da otežava i podriva mirovne pregovore, u komentarima koje je objavila novinska agencija Interfaks.

13:20h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se u četvrtak sastao sa ministrima spoljnih poslova zemalja G7 i razgovarao o tome kako bi oni mogli da podignu vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini na viši nivo.

„Ukrajina predlaže fer dogovor: svijet nam pruža svu potrebnu podršku; borimo se i pobijedimo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u Ukrajini“, naveo je on na Tviteru, prenosi Rojters.

13:05h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas se obratio u parlamentu Grčke.

12:57h

Britanski premijer Boris Džonson nazvao je prijavljene napade ruskih oružanih snaga na civile u Ukrajini u četvrtak „sistematskim pokoljem“ nevinih ljudi.

„Mislim da ljudi koji gledaju šta se dešava u Ukrajini mogu da vide da je ovo neka vrsta sistematskog klanja nevinih ljudi“, rekao je Džonson, prenosi Rojters.

12:55h

Rusija se suočava sa najtežom situacijom u poslednje tri decenije zbog zapadnih sankcija bez presedana, ali pokušaji stranih zemalja da je izoluju od globalne ekonomije neće uspjeti, izjavio je u četvrtak premijer Rusije Mihail Mišustin, prenosi Rojters.

On je takođe rekao da situacija pruža prostor za nove poslovne mogućnosti jer bi strane kompanije koje napuštaju Rusiju stvorile prostor za druge.

Zapadne zemlje progresivno pooštravaju niz ekonomskih sankcija koje su uvedene kako bi pokušale da primoraju Rusiju da prekine svoju vojnu operaciju u Ukrajini i povuče svoje snage.

12:39h

Evropski šef Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da se to tijelo priprema za moguće „hemijske napade“ u Ukrajini.

„S obzirom na neizvjesnost trenutne situacije, nema uvjeravanja da se rat neće pogoršati“, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, u izjavi poslanoj novinarima iz Lavova u Ukrajini.

„SZO razmatra sve scenarije i pravi nepredviđene situacije za različite situacije koje bi mogle da pogode narod Ukrajine, od kontinuiranog liječenja masovnih žrtava, do hemijskih napada“, rekao je on, ne iznoseći dalje detalje, prenosi Rojters.

12:38h

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo finskog ambasadora u Moskvi da protestuje zbog odluke Helsinkija da zaplijeni umjetnička djela koja pripadaju ruskim muzejima.

Finska carina saopštila je juče da je spriječila vraćanje umetničkih djela vrijednih oko 42 miliona eura (46 miliona dolara) u Rusiju prošlog vikenda zbog sankcija Evropske unije i da će se konsultovati sa Briselom o njihovom statusu luksuzne robe, javlja Rojters.

12:11h

Kremlj je danas saopštio da je zbunjen američkom odlukom da uvede sankcije ćerkama predsjednika Vladimira Putina, opisujući taj potez kao dio šireg ludila Zapada protiv Rusije.

Nove američke sankcije Moskvi zbog njene vojne intervencije u Ukrajini u sredu usmjerene su na ruske banke i elite, uključujući Putinove ćerke Katerinu i Mariju, za koje američki zvaničnici vjeruju da kriju bogatstvo svog oca, prenosi Rojters.

12:09h

Ukrajinsko ministarstvo finansija saopštilo je u četvrtak da je potpisalo ugovor o zajmu u vrijednosti od 150 miliona evra sa njemačkom državnom bankom KfV.

U saopštenju ministarstvo je navelo da će novac ići u državni budžet za refinansiranje programa pristupačnih kredita, prenosi Rojters.

Bonus video: