Zeman sada kaže da "Rusi jesu ludaci": Rusija napadom na Ukrajinu uništava i samu sebe

Zeman je priznao da se prevario u ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu isto kao Njemci jer se na početku činio kao poludemokrata ali desilo se da je sa godinama na vlasti izgubio samokontrolu i da i njega treba postaviti pred sud za ubijanje civila u Ukrajini

2824 pregleda 6 komentar(a)
Zeman, Foto: Screenshot/Youtube
Zeman, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Češke Miloš Zeman koji je sve do napada na Ukrajinu tvrdio da "Rusi nisu ludaci da to učine sada", istakao je da "očigledno da jesu ludaci" a da je agresija protiv Ukrajine isto tako direktni napad ruskih vlasti na Rusiju samu.

"Zato sam govorio o ludilu. Ovdje nije najgora odbrana ruskih nacionalnih interesa. Najgore je to što Rusija tom operacijom ne uništava samo Ukrajinu već i samu sebe", kazao Zeman u intervjuu koji danas objavljuje češki dnevnik Mlada fronta Dnes.

Zeman je priznao da se prevario u ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu isto kao Njemci jer se na početku činio kao poludemokrata ali desilo se da je sa godinama na vlasti izgubio samokontrolu i da i njega treba postaviti pred sud za ubijanje civila u Ukrajini.

"Svaki šef države brani nacionalne interese te države ali nažalost u ovom slučaju je agresija ne samo direktan napad na Ukrajinu nego i na Rusiju. Da, to je iracionalno. Prije nekoliko dana sam objavio zahtjev da krivci za ubijanje civila u Ukrajini budu postavljeni pred međunarodni sud. I mislim da će se to prije ili kasnije desiti. Svi krivci", kazao je Zeman da i ruskog predsjednika treba postaviti pred sud.

Zeman je priznao da je dugo bio zagovornik korektnih odnosa sa Ruskom Federacijom.

"Između ostalog zato što su važan isporučilac energije. S druge strane postoje vrijednosti, kao ljudski životi, koji su ipak iznad biznisa. Tako da upravo zato sam promijenio stav. Ta moja promjena počela je nekoliko sati nakon ruske agresije", kazao je Zeman.

Češki predsjednik kazao je da je rat u Ukrajini prije svega čin agresije koji je mnoge iznenadio i da se sada i on sam, kao i njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer izvinjava i sipa pepeo na glavu jer nisu očekivali da će Rusija napasti Ukrajinu.

"Ja sam u razgovoru sa vašim listom rekao da Rusi nisu ludaci i da neće napasti. To što su napali znači da jesu ludaci. Zato sam govorio o ludilu", kazao je Zeman i izrazio nadu da bi ipak vješt medijator, Kina ili Izrael, mogao da pomogne da se izgradi most za pregovore zaraćenih strana i okončanje rata.

Češki predsjednik podržao je pošiljke starih sovjetskih tenkova i borbenih vozila iz čeških magacina u Ukrajinu kao i daljeg oružja jer vjeruje da mogu da bitno pomognu Ukrajincima u odbrani kao i prihvatanje ukrajinskih izbjeglica u Češkoj a pohvalio je i odlučan stav vlade premijera Petra Fijale u Ukrajinskoj krizi, koji, kako je kazao i on dijeli.

Bonus video: