Nikolenko: Budimpešta je prešla u sljedeću fazu, pomaganje Putinu da nastavi agresiju protiv Ukrajine

"Ako Mađarska zaista hoće da okonča rat, evo šta treba da uradi: da prekine da uništava jedinstvo EU, da podrži nove sankcije protiv Rusije i da vojno pomogne Ukrajini. A ne da stvara dodatne izvore fiansiranje za rusku vojnu mašineriju", rekao je Nikolenko

5066 pregleda 5 komentar(a)
Nikolenko, Foto: Screenshot/Youtube
Nikolenko, Foto: Screenshot/Youtube

Kijev je optužio Budimpeštu da pomaže ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u ratu protiv Ukrajine, dan poslije izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da je spreman da, suprotno od drugih zemalja EU, plaća ruski gas rubljama.

"Budimpešta je prešla u sljedeću fazu, pomaganje Putinu da nastavi svoju agresiju protiv Ukrajine", ocijenio je u današnjem saopštenju portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

On je ukazao da Mađarska "uništava jedinstvo EU" tim stavom.

Kako je naveo porptarol, Kijev smatra mađarske izjave o tome da su spremni da kupuju ruski gas rubljama, "kao neprijateljski stav protiv ukrajinske države", ocenjujući kao "ciničan" predlog da organizuju rusko-ukrajinske mirovne pregovore u Budimpešti.

"Ako Mađarska zaista hoće da okonča rat, evo šta treba da uradi: da prekine da uništava jedinstvo EU, da podrži nove sankcije protiv Rusije i da vojno pomogne Ukrajini. A ne da stvara dodatne izvore fiansiranje za rusku vojnu mašineriju", rekao je on.

Nikolenko je takođe osudio uzdržanost mađarskih vlasti da priznaju rusku odgovornost u zločinima njene vojske u Buči, Irpinu i Gostomelu, gdje je posljednjih dana otkriveno stotine leševa u civilnoj odjeći.

On je upozorio da bi to moglo da ojača rusko osjećanje nekažnjivosti i da je ohrabri da počini nove zločine.

Rusija je kategorički odbacila optužbe o tim zločinima i ocijenila da se radi o ukrajinskoj "režiji".

Evropska unija danas razmatra petu seriju sankcija protiv Rusije koje prvi put uključuju i mjere protiv energetskog sektora s embargom na kupovinu ruskog uglja, kao i zatvaranje luka EU za ruske brodove.

Dvije ćerke predsjednika Vladimira Putina i više ruskih oligarha bi trebalo da budu dodati na "crnu listu" EU, proizilazi iz dokumenta u koji je agencija Frans pres imala uvid.

Bonus video: