Putin: EU pokrenula talas nacionalizma priznavanjem Kosova

Ruski predsjednik je kazao da je različit odnos prema nezavisnosti Kosova, Krima i Katalonije primjer dvojnih standarda Evrope
11 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2017. 16:22h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je EU podstakla separatističko raspoloženje kada je pod pritiskom SAD podržala nezavisnost Kosova i da se sada suočava sa posljedicama kao što je kriza u Kataloniji.

"Koliko krhka može da bude stabilnost, čak i u razvijenoj državi, pokazuje situacija u Španiji. Ko je mogao da očekuje da će diskusija o statusu Katalonije prerasti u tako oštru političku krizu?", rekao je Putin istupajući u debatnom klubu Valdaj.

Putin je kazao da je različit odnos prema nezavisnosti Kosova, Krima i Katalonije primjer dvojnih standarda Evrope.

"U situaciji sa Katalonijom videli smo jednodušnu osudu Evropske Unije i niza drugih država pristalica nezavisnosti. Trebalo je ranije razmišljati. Svojevremeno su faktički pozdravljali raspad cijelog niza država u Evropi, ne skrivajući radost. Zašto je bilo neophodno tako neosmišljeno, polazeći od trenutne situacije i želje da se ugodi 'starijem bratu' iz Vašingtona, bez ograda podržavati nezavisnost Kosova?", naveo je on.

Ruski predsjednik je dodao da su nakon otcjepljenja Kosova drugi regioni takođe željeli nezavisnost, ali da Zapad u slučaju Krima nije podržao volju građana.

On je podsjetio da se Zapadu nije dopalo kada je Krim objavio nezavisnost i poslije referenduma pripojio Rusiji.

"A sada Katalonija. U drugom regionu - Kurdistan", rekao je Putin, dodajući da su to "jarki primjeri" duplih standarda koji skrivaju opasnost za razvoj Evrope.

Bonus video: