iako je obaveza trebalA da bude samo za starije od 60 godina

Bundestag odbacio predlog o uvođenju obaveznog vakcinisanja

Iako je to bio predlog vladajuće koalicije, ipak su čak i brojni poslanici vladajućih glasali u Bundestagu protiv obavezne vakcinacije. To

2046 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Još od podneva je trajala žestoka bitka u Bundestagu oko predloga da se uvede obaveza vakcinisanja protiv korone i to, kako je glasio konačni ustupak, samo za osobe starije od 60 godina. Prvobitni predlog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, kojeg je podržao i kancelar Olaf Šolc, predviđao je, naime, obavezu vakcinisanja za sve punoljetne osobe.

Najprije je izbio sukob oko toga da li će se prvo odlučivati o samoj obavezi vakcinisanja ili o predlogu opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) o predlogu propisa o opštim okvirima vakcinacije građana. Na kraju se ipak prvo glasalo o obavezi vakcinisanja za starije osobe – i tu je bilo očigledno da je i velik broj poslanika vladajuće koalicije glasao protiv: 296 za, 378 protiv i devet uzdržanih.

Ministar zdravlja Lauterbah (SPD) je, uoči glasanja, još jednom apelovao na mnoge poslanike Liberala (FDP), okupljene oko kopredsjednika stranke Volfganga Kubickija. A oni su, iako su u koalicionoj vladi, već unaprijed bili protiv uvođenja takve obaveze. Ali, po broju glasova za očigledno je da su protiv bili i neki zastupnici SPD i Zelenih.

Manje je čudno to što su se takvoj obavezi odlučno suprotstavili poslanici Alternative za Njemačku (AfD) – predsjednica poslaničke grupe te stranke Alis Vajdel to je ocijenila kao "zahvat u tjelesnu nedodirljivost" građana. Ali, odlučno su se suprotstavili i opozicioni Demohrišćani, jer nisu dobili podršku za njihov propis: Oni žele zakonski okvir vakcinacije koji bi bio prilagođen opasnosti od zaraze.

Odraz podjela u društvu

Ključni element tog njihovog predloga jeste registar vakcinisanih osoba i to se i našlo u predlogu o obaveznom vakcinisanju. Takva evidencija građana je, međutim, nešto što za šta Liberali ne žele ni da čuju, pa je predlog opozicije doživio još veći poraz: 172 za, 497 protiv i devet uzdržano.

U prvim reakcijama na tu odluku takođe se vidi nesloga koja po tom pitanju vlada i u čitavom društvu: Predsjednik Udruženja socijalnih službi Njemačke Adolf Bauer izrazio je razočarenje i naglasio da "tek sad" mora da se razgovara i još upornije teži opštoj obavezi vakcinisanja.

Predstavnici udruženja za zaštitu pacijenata su sa svoje strane pozdravili takav ishod glasanja, jer su uvjereni da obaveznim vakcinisanjem protiv korone ionako nikad ne bi bio stvoren kolektivni imunitet o kojem se toliko govori, a isto tako, "obaveza vakcinisanja bila birokratski monstrum u svom sprovođenju, nadzoru i sankcijama protiv neposlušnih".

Zato je dobro, smatraju, što je Bundestag "osnažio samoopredjeljenje građana“, kako je to rekao predstavnik Njemačke fondacije za zaštitu pacijenata Ojgen Briš. Naglasio je ujedno i dan "nije nikakva protivrječnost zalagati se za vakcinisanje, a biti nepovjerljiv prema obavezi vakcinisanja."