Zelenski: Svijet je vidio šta se radi u Buči, a šta će biti kada sazna istinu šta je ruska vojska uradila u Marijupolju

"Kada bi svi na svijetu imali bar deset odsto hrabrosti koju imamo mi Ukrajinci, opasnosti po međunarodno pravo uopšte ne bi bilo. Ne bi bilo opasnosti za slobodu naroda"

5541 pregleda 9 komentar(a)
Zelenski, Foto: REUTERS
Zelenski, Foto: REUTERS

Još više žrtava ruskih okupatora. A šta će biti kada svijet sazna cijelu istinu o tome šta je ruska vojska uradila u Marijupolju? Tu, na skoro svakoj ulici, nalazi se ono što je svijet video u Buči i drugim gradovima Kijevske oblasti nakon povlačenja ruskih trupa. Ista surovost. Isti strašni zločini, saopštio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajinska ambasada u Crnoj Gori dostavila je obraćanje Zelenskog koje prenosimo integralno.

"Ukrajinci! Ukrajinke!

Završen je 43. dan rata punih razmjera. Rata Rusije protiv Ukrajine. Rata koji je otkrio cijelu istinu o našoj zemlji, o svim drugim državama, i o Rusiji, i o svijetu uopšte. Ovaj rat pokazuje koliko toga nismo htjeli da primjetimo u našoj državi, u našem narodu. Koliko je svijet vjerovao stranoj propagandi i ruskim mitovima o Ukrajini, a ne zato što zaista jeste.

Uvijek smo bili takvi... Uvijek smo bili hrabri. Najhrabriji na svijetu. U to sam siguran. Jer ko bi drugi uradio ono što rade Ukrajinci? Ko je još imao toliko hrabrosti da se neprestano bori protiv bilo kakvih manifestacija tiranije i brani slobodu? Na svakim izborima, u revolucijama i u ratu. Ko je još imao hrabrosti da se bori protiv svih ruskih snaga na kopnu, u vazduhu i na moru? Ko je još imao hrabrosti da krene go protiv ruskih oklopnih vozila tamo gdje su Rusi privremeno uspeli da zauzmu nešto? Ko je još imao hrabrosti da kaže svijetu da je licemjerje loše oružje? I ne samo da govori, već da ubjedi i vrati poštenje svijetu. Ko je još imao hrabrosti da ubijedi najveće svjetske kompanije da zaborave na računovodstvo i razmisle o moralu? I da nauči sve političke lidere – ma kakvi bili – da budu makar malo Ukrajinci... Bar malo hrabri.

U stvari, ovo je naš brend. To je da budemo mi. Da budemo Ukrajinaci. Budemo hrabri.

Kada bi svi na svijetu imali bar deset odsto hrabrosti koju imamo mi Ukrajinci, opasnosti po međunarodno pravo uopšte ne bi bilo. Ne bi bilo opasnosti za slobodu naroda. Širićemo svoju hrabrost. Hajde da započnemo posebnu globalnu kampanju. Naučićemo svijet da bude ne samo malo, već puno hrabar. Kao mi, kao Ukrajinci.

Neki rezultati su već očigledni. Prije svega, oni se manifestuju u aktuelnim sankcijama protiv Ruske Federacije. Ali u tome je stvar - rezultati su ipak "izvjesni". Još ne one potrebne da zaustave Rusiju. Da zaustave rat.

Napominjemo: Ovo nije prvi dan da mediji govore ne o tome kako sankcije Rusiji zapravo funkcionišu, već o tome zašto su te sankcije važne. Kao da se ubjeđuju da su uveli prave stvari, da ima dovoljno ograničenja.

Ali da su sankcije zaista funkcionisale sto posto, ne bismo morali tako detaljno i pedantno objašnjavati zašto su one važne.

Zato još jednom naglašavam: Potrebno je više sankcija. Potrebne su još smjelije sankcije.

Hrabrost treba da bude kriterijum za ocjenjivanje odluka. Hrabrost i praktičnost.

Prije svega, Ukrajini je potrebno oružje koje će nam omogućiti da pobijedimo na bojnom polju. I ovo će biti najjača sankcija Rusiji od svih mogućih.

Danas imamo dobre diplomatske vijesti. Rusija postepeno gubi čak i na onim platformama koje je smatrala sasvim udobnim za sebe.

Konkretno, Generalna skupština UN odlučila je da suspenduje članstvo Rusije u Savjetu za ljudska prava. Sasvim je logično. Sasvim ispravno. Ali ne i bez borbe za ovu odluku. Zahvalan sam onim državama koje su ovo podržale.

Rusija odavno nema nikakve veze sa konceptom ljudskih prava. Možda će se to jednog dana promijeniti. Ali do sada su ruska država i ruska vojska najveća prijetnja na planeti slobodi, ljudskoj bezbjednosti, konceptu ljudskih prava kao takvih. Poslije Buče to je već očigledno.

A posao je počeo analizom i čišćenjem ruševina u Borodjanki... Tamo je mnogo gore.

Još više žrtava ruskih okupatora. A šta će biti kada svijet sazna cijelu istinu o tome šta je ruska vojska uradila u Marijupolju?

Tu, na skoro svakoj ulici, nalazi se ono što je svijet video u Buči i drugim gradovima Kijevske oblasti nakon povlačenja ruskih trupa. Ista surovost. Isti strašni zločini.

Sve više dolazi informacija da ruski propagandisti spremaju, da tako kažem, "simetrični odgovor" na šok svih normalnih ljudi od onoga što su vidjeli u Buči.

Oni će prikazati žrtve u Marijupolju kao da ih nije ubila ruska vojska, već ukrajinski branioci grada. Da bi to uradili, okupatori skupljaju leševe na ulicama, iznose ih. I može se koristiti na drugim mjestima u skladu sa razvijenim propagandnim scenarijima.

Imamo posla sa osvajačima kojima nije ostalo ništa ljudsko. Da bi opravdali sopstvena ubistva, oni uzimaju ubijene ljude jednostavno kao scenografiju, kao propagandni rekvizit. I to je poseban ratni zločin, za koji će odgovarati svaki od propagandista.

Sve više zemalja širom svijeta podržava potrebu potpune i transparentne istrage svih ratnih zločina ruskih okupatora u Ukrajini. Svako ubistvo će biti riješeno. Svaki od dželata će se naći. Svi oni koji su počinili silovanje ili pljačku biće identifikovani. Odgovornost je neizbježna.

Danas sam nastavio da se obraćam parlamentima i narodima susjednih zemalja, našim partnerima, našim prijateljima. Danas je bila Grčka. Danas je bio Kipar.

Zahvalio sam se na podršci Ukrajini i zajedničkim evropskim naporima da dovedu Rusiju do mira. Pozvao je na više da zaustavi rat. On je pozvao Grčku da iskoristi svoj uticaj kao dio Evropske unije za spas Marijupolja. Pozvao sam Kipar da preduzme posebne mjere protiv Rusije. Kao što je ukidanje "zlatnih pasoša" za Ruse. Kao i blokiranje jahti, blokiranje drugih ruskih brodova u vodama Kipra.

Planiram sjutra novi apel Parlamentu i narodu Finske.

Želim da napomenem da se zajedno sa Kijevljanima u prijestonicu vraćaju i diplomatski predstavnici drugih država. Turska ambasada se juče vratila. Ambasador Litvanije se danas vratio. Ranije je Ambasada Slovenije nastavila sa radom u Kijevu.

Iskreno sam zahvalan prijateljima Ukrajine koji nas podržavaju upravo onako kako je sada potrebno, i na nivou simbola, na nivou diplomatskih gestova.

Takođe se radi o hrabrosti.

I radujem se prilici da upoznam sve koji su sa nama. Sa svima koji su hrabri. Koji su se vratili. Sa svim diplomatama koje su se vratile u naš glavni grad i nastavljaju da rade.

Prisustvo stranih diplomatskih misija u Kijevu je normalan rad ambasada, to je jasan signal agresoru da je Kijev naš glavni grad. Ne provincijski grad Rusije, već ukrajinski glavni grad.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju da čine sve da odbiju ofanzivu ruskih trupa u Donbasu. Okupatorske snage na ovim prostorima postaju sve aktivnije i dobijaju nove snage iz Rusije. Sve to vidimo. Analiziramo svaki korak neprijatelja. I mi ćemo odgovoriti. Čvrsto.

I već – stabilna tradicija: Prije nego što sam snimio ovaj apel, potpisao sam ukaze da našim najhrabrijim vojnicima počastim državne nagrade i titulu Heroja Ukrajine.

Nagrađena su 344 vojnika Oružanih snaga Ukrajine. Još petoro vojnika danas su postali Heroji Ukrajine.

Iskreno smo zahvalni na usluzi svakom našem braniocu. Iskreno sam zahvalan svakom našem braniocu!

Iskreno sam zahvalan na hrabrosti ukrajinskog naroda.

Slava Ukrajini", rekao je Zelenski.

Bonus video: