FT: Postoje znaci da se finansijski sektor Rusije oporavlja

Ruski prihodi od nafte i gasa su "apsolutno monstruozni", navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na procjenu IIF da je Rusija u martu zarađivala više od milijardu dolara dnevno, što će joj, ako ne bude promjene u prodaji tih energenata, pomoći da nadoknadi dio deviznih rezervi centralne banke, zamrznutih od Zapada

2241 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako se oporavak ruske rublje pogrešno koristi kao dokaz da Rusija izlazi na kraj sa sankcijama Zapada, postoje znaci da se finansijski sektor te zemlje oporavlja poslije početnog šoka zbog uvođenja kaznenih mjera Moskvi, piše londonski Fajnenšel tajms.

Britanski list navodi da ekonomisti Instituta za međunarodne finansije (IIF), Elina Ribakova i Bendžamin Hildženstok, ispravno ukazuju da skok vrijednosti rublje ne bi trebalo nikoga da iznenadi. Uvoz je znatno opao, kamatne stope su udvostručene, uvedena je oštra kontrola kapitala, a Rusija prodajom nafte i gasa nastavlja da akumulira prihode iz inostranstva.

Ruski prihodi od nafte i gasa su "apsolutno monstruozni", navodi Fajnenšel tajms, pozivajući se na procjenu IIF da je Rusija u martu zarađivala više od milijardu dolara dnevno, što će joj, ako ne bude promjene u prodaji tih energenata, pomoći da nadoknadi dio deviznih rezervi centralne banke, zamrznutih od Zapada.

Iako su operacije ruske centralne banke u vezi sa deviznim rezervama ograničene zbog sankcija, Rusija bi zbog visokog suficita trebalo da bude u stanju da povrati "izgubljene rezerve" u relativno kratkom vremenskom periodu, prenosi list navode IIF.

Djeluje da se i ruski bankarski sektor stabilizovao, nakon što su građani podigli veliku količinu novca sa računa u prvim danima poslije ruskog napada na Ukrajinu, navodi se.

IIF zaključuje da će Zapad, ako želi da zadrži pritisak na Rusiju, a naročito ako želi da ga pojača, morati stalno da proširuje sankije, na primjer izbacivanjem više ruskih banaka iz međunarodnog sistema plaćanja SWIFT, navodi londonski dnevnik.

Sledeći veliki korak, međutim, bio bi embargo na izvoz nafte i gasa, koji stručnjaci IIF procjenjuju kao moguć, dodaje list.

Analitičari Fajnenšel tajmsa vjeruju da su vjerovatni sledeći koraci dalje pooštravanje sankcija ruskom finansijskom sektoru, uz potencijalno isključenje dodatnih ruskih institucija iz sistema SWIFT.

Oni navode i da je sve manje vjerovatno da će protivljenje embargu na uvoz ruskih energenata, koje je i dalje prilično veliko u mnogim evropskim zemljama, moći da se održi duži vremenski period ako se pojave novi dokazi o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.