Češka traži američke vojnike zbog agresije Rusije na Ukrajinu

"Tražimo sve načine da osiguramo našu bezbjednosti, da ojačamo istočno krilo NATO i da uspijemo da se izborimo sa takvom agresivnom politikom kakvu danas demonstrira Rusija Vladimira Putina", kazao je premijer Fijala

4903 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Češka ministarka odbrane Jana Černohova izjavila je da će tokom posjete Vašingtonu sredinom aprila pokrenuti pregovore da i u Češkoj budu razmješteni američki vojnici, možda po ugledu na Slovačku, gdje po bilateralnom ugovoru SAD koriste dvije slovačke vojne baze.

"U bilateralnom susretu sa američkim ministrom Lojdom Ostinom želim da otvorim i tu temu. Ne želim da govorim o konkretnim detaljima, ali mislim da bi za nas bilo važno da se sprema neki dogovor. Može da potraje da je prihvate obje strane", kazala je Černohova za vikend izdanje češkog Denjika N.

Premijer Petr Fijala upozorio je, međutim, da razmještanje američkih vojnika u Češkoj nije stvar koju može da odluči vlada, već da to moraju da odobre oba doma češkog parlamenta.

"Tražimo sve načine da osiguramo našu bezbjednosti, da ojačamo istočno krilo NATO i da uspijemo da se izborimo sa takvom agresivnom politikom kakvu danas demonstrira Rusija Vladimira Putina", kazao je premijer Fijala češkom javnom TV servisu ČT.

Zahtjevi da se u Češkoj otvori američka baza čuli su se u subotu i na kongresu Fijaline Građanske demokratske stranke, gdje je premijer gotovo jednoglasno, sa svih 510 važećih delegata izabran na sljedeće dvije godine na čelo stranke.

Bivši ministar odbrane, potpredsjednik građanskih demokrata Aleksandar Vondra, zamjerio je da u Češkoj nedostaje američka vojna baza.

"Ne mogu, a da ne primijetim da nam nedostaje američka baza. Da li ste primijetili kako su pre nekoliko dana na vojni aerodrom Mošnov kraj Ostrave sletjele dvije divne mašine B-52? Sada je trenutak da to izdejstvujemo", rekao je Vondra i dobio aplauze delegata.

Aleksandar Vondra nekadašnji je glavni zagovornik razmještanja američkog radara u poligonu Brdi južno od Praga u okviru američkog antiraketnog štita, što su Česi na demonstracijama jer ne žele prisustvo bilo kakvih stranih vojnika u svojoj zemlji, a na kraju je od projekta djelimično odustao američki predsjednik Barak Obama i ostala je samo raketna baza na sjeveru Poljske.

Bonus video: