Kiril pozvao Ruse da se ujedine i okupe oko vlasti

„Neka vlasti budu ispunjene odgovornošću za svoj narod, poniznošću i spremnošću da im služe čak i ako ih to košta života“, rekao je ruski patrijarh

8474 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Kiril, Foto: Reuters
Kiril, Foto: Reuters

Ruski patrijarh Kiril pozvao je građane da se ujedine i okupe oko vlasti, dok Moskva nastavlja svoju vojnu agresiju u Ukrajini.

Kiril je ranije davao izjave u kojima brani akcije Moskve u Ukrajini i posmatra rat kao bedem protiv zapadne liberalne kulture koju smatra dekadentnom.

„Neka nam Gospod pomogne da se u ovom teškom vremenu za našu Otadžbinu ujedinimo, i oko vlasti“, rekao je Kiril (75) na službi u Moskvi, kako je javila agencija Interfaks.

„Neka vlasti budu ispunjene odgovornošću za svoj narod, poniznošću i spremnošću da im služe čak i ako ih to košta života“, dodao je patrijarh, bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

Patrijarhova podrška vojnoj kampanji Rusije, u kojoj su ubijene hiljade vojnika i ukrajinskih civila, razljutila je neke unutar pravoslavne crkve u Rusiji, kao i u crkvama u inostranstvu koje su povezane sa Moskovskom patrijaršijom, podsjeća britanska agencija.

On je u nedjelju rekao da će, kada se stanovništvo ujedini oko vlasti, „postojati istinska solidarnost i sposobnost da se odbiju neprijatelji, i spoljašnji i unutrašnji...“

Bonus video: