U Francuskoj do 17 časova glasalo 65 odsto birača na predsjedničkim izborima

Analitičari ove godine strahuju od malog odziva birača, zbog kampanje održane u svijetlu rata u Ukrajini i neodlučnosti birača

3456 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj do danas u 17.00 glasalo je 65 odsto birača, što je 4,4 odsto manje u odnosu na prvi krug izbora 2017. godine.

Tada je takođe do 17.00 glasalo 69,42 odsto ljudi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Analitičari ove godine strahuju od malog odziva birača, zbog kampanje održane u svijetlu rata u Ukrajini i neodlučnosti birača.

"Ovo su prvi izbori sa tako velikim brojem neodlučnih birača, ili onih koji su promjenili mišljenje", ocijenio je ranije politikolog Paskal Perino.

Francuski mediji u reportažama sa biračkih mjesta, navode da su se mnogi Francuzi tek sinoć odlučili da izađu na izbore ili za koga će glasati.

Radio Frans enfo prenjeo je danas da su svi kandidati izašli na glasanje, kao i bivši predsjednici Francuske: desničar Nikola Sarkozi i socijalista Fransoa Oland.

Ukupno 12 kandidata se nadmeće u prvom krugu. Po anketama, favoriti za ulazak u drugi krug su dosadašnji predsjednik, centrista Emmanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Birališta će biti zatvorena u 20.00 i od tada se očekuju rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Glasanje u francuskim prekomorskim teritorijama po običaju je održano dan ranije.

Bonus video: