Borelj najavio mogućnost novog sankcionisanja Rusije

Borelj je naveo da će ministri vanjskih poslova zemalja članica EU raspravljati o načinima pomoći stanovnicima Ukrajine

1488 pregleda 2 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj kazao je da postoji mogućnost za uvođenje više sankcija Rusiji.

On je rekao da su sankcije uvijek na stolu.

“Ministri će raspravljati o tome koji su dalji koraci", kazao je Borelj uoči sastanka s ministrima vanjskih poslova EU u Luksemburgu, odgovarajući na pitanje je li Unija spremna da razmotri embargo na rusku naftu, kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.

Borelj je naveo da će ministri vanjskih poslova zemalja članica EU raspravljati o načinima pomoći stanovnicima Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je kazao da se očekuje da se idućih dana intenziviraju sukobi u Donbasu, na istoku Ukrajine.

EU je prije tri dana dogovorila peti paket sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, uključujući mjere zabrane uvoza uglja i zatvaranje luka EU za ruske brodove.

"Zajedno sa četiri prethodna paketa, ove sankcije će dodatno doprinijeti jačanju ekonomskog pritiska na Kremlj i onesposobiti ga da finansira invaziju na Ukrajinu", navodi se u saopštenju evropskog bloka od 8. aprila.

Sankcije ciljaju na šest glavnih područja - ruski ugalj, finansijske transakcije, transport, uvoz i izvoz u Rusiju i isključivanje Rusije iz javnih ugovora i evropskih fondova.

Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici uveli su sankcije Rusiji, koja je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, da bi ekonomski, finansijski i diplomatski izolovale Moskvu.

Bonus video: