Kuleba: Onlajn arhiva ratnih zločina kako bi svijet znao istinu

"Rusi su odgovorni za svaku ukrajinsku suzu i kap krvi", kazao je ukrajinski ministar

1817 pregleda 1 komentar(a)
Jedna od uništenih zgrad u Marijupolju, Foto: Reuters
Jedna od uništenih zgrad u Marijupolju, Foto: Reuters

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zajedno sa partnerima kreiralo je onlajn arhivu "ruskih ratnih zločina", saopšteno je iz ambasade te zemlje u Crnoj Gori.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba kazao je, kako navode, da prikupljeni dokazi govore svijetu istinu o "zvjerstvima ruske vojske u Ukrajini" i garantuju "neminovnost kazne za ruske ratne zločince".

„Hiljade je Ukrajinaca koje su Rusi ubili, mučili i strijeljali. Civili su ubijani vezanih ruku na leđima na ulicama Buče. Žene i djeca su silovani i ubijani. Granatiranje porodilišta, bolnica, škola, vrtića, humanitarnih koridora. Prisilna deportacija u Rusiju. Pažljivo dokumentujemo svaki zločin. Napravili smo specijalnu onlajn arhivu zločina kako bi svijet znao istinu, a Rusi su odgovorni za svaku ukrajinsku suzu i kap krvi“, rekao je on.

Arhiva je već dostupna na adresi https://war.ukraine.ua/russia-war-crimes/.

Podaci će se stalno ažurirati u saradnji sa ukrajinskim agencijama za sprovođenje zakona i međunarodnim organizacijama i posmatračkim misijama, dodaju iz ambasade.

"Sajt dokumentuje ratne zločine koje je počinila ruska vojska u Ukrajini tokom invazije u punom obimu koja je počela 24. februara 2022. godine. Zločini su podijeljeni u 7 kategorija: Ubistvo nevinih; Napadi na civile ili civilne objekte; Uništavanje naselja; Taoci i mučenje; Ilegalna deportacija; Napad na religiju i kulturu; Silovanje", naveli su iz ambasade.

Kazali su da sajt prikazuje "strašnu atmosferu rata", u kome su Ukrajinci primorani da žive više od šest nedjelja: "zvuci vazdušnih sirena, lovački i raketni udari, užasna svjedočenja preživjelih".

„Definitivno ćemo kazniti ruske ratne zločince za zločine u Ukrajini. Ne samo izvršioce, već i komandante koji su davali naređenja, i cijelu vertikalu vojno-političkog rukovodstva Ruske Federacije. Internet arhiva garantuje da Rusi neće moći da sakriju od svijeta istinu o svojim strašnim zločinima u Ukrajini“, rezimirao je Kuleba.

Arhiva na mreži je sastavni dio war.ukraine.ua - zvaničnog izvora o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Bonus video: