BBC istraga: Kako je sankcionisani oligarh iz "užeg kruga" Putina sakrio bogatstvo

Istraga razotkriva propuste bankarskog sistema i prepreke koje ometaju sankcije Zapada

25060 pregleda 0 komentar(a)
Kerimov, Foto: Screenshot/Youtube
Kerimov, Foto: Screenshot/Youtube

Procurjeli dokumenti u koje je BBC imao uvid pokazuju kako je sankcionisani oligarh iz "užeg kruga" predsjednika Rusije Vladimira Putina, Sulejman Kerimov sakrio svoje bogatstvo.

Dokumenti otkrivaju kako je švajcarski umjetnik tetovaža lažno imenovan kao vlasnik kompanije koja je prenijela preko 300 miliona dolara (više od 275 miliona eura) firmama povezanim sa Kerimovim.

Oni takođe pokazuju kako su transakcije od 700 miliona dolara - i tajno vlasništvo nad luksuznim nekretninama - ostali neotkriveni.

Istraga razotkriva propuste bankarskog sistema i prepreke koje ometaju sankcije Zapada.

U okviru projekta "Pandora Papers Russia", istrage koju vodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), BBC je otkrio dokaze da:

  • Transakcije vrijedne 700 miliona dolara (više od 640 miliona) povezane sa Sulejmanom Kerimovim i njegovim najbližim poslovnim saradnicima banke su prijavile kao sumnjive između 2010. i 2015.
  • Švajcarski računovođa Aleksandar Studhalter se predstavljao kao vlasnik imovine u vlasništvu gospodina Kerimova
  • Kerimov je bio tajni vlasnik imanja na francuskoj rivijeri i u Londonu, uključujući najskuplje imanje sa terasama ikada prodato u Velikoj Britaniji

Tom Kitinge, direktor Centra za finansijski kriminal i bezbjednosne studije u odbrambenom istraživačkom centru RUSI, rekao je da oligarsi koje zapadne zemlje pokušavaju da sankcionišu imaju mnoge od ovih lažnih kompanija, piše BBC.

"To vam samo pokazuje koliki ćemo izazov imati u stvarnom sprovođenju sankcija protiv oligarha – osim da zaplijenimo njihove jahte i kuće u Belgraviji", rekao je on.

Kerimov se pojavio u februaru sa još desetak milijardera pored predsednika Putina, dok su ruski tenkovi prešli u Ukrajinu.

On je pod američkim sankcijama od 2018. godine "zbog toga što je bio zvaničnik vlade Ruske Federacije" pošto je bio član i donjeg i gornjeg doma parlamenta.

Njega je 15. marta ove godine sankcionisala vlada Velike Britanije, kao i EU, koja je rekla da je "član najužeg kruga oligarha" bliskih Putinu.

Kerimov je iz skromnog porijekla, od ekonomiste iz sovjetske ere postao je jedan od najbogatijih ruskih oligarha sa najboljim vezama.

Obogatio se kupujući energetsku imovinu i velike udjele u ruskim bankama nakon pada Sovjetskog Saveza.

On je navodno uložio 21 milijardu dolara u gigantsku gasnu kompaniju Gasprom - i Sberbanku, najveću državnu banku.

U novembru 2006. umalo nije preminuo od povreda zadobijenih u nesreći u južnoj Francuskoj. On je skliznuo sa engleskog šetališta u Nici u Ferariju vrijednom 650.000 dolara.

Kerimov i njegova putnica izvučeni su iz olupine.

BBC istraga o Kerimovu otkriva neuspjeh međunarodnog bankarskog sistema da identifikuje ko stoji iza stotina miliona dolara transakcija koje su banke identifikovale kao sumnjive.

Kerimov je među više od 4.000 Rusa čija se imena pojavljuju u podacima koje je ICIJ prikupio i ispitanim u okviru "Pandora Papers Russia" - nove istrage ICIJ-a i globalnih partnera kako bi se rasvijetlile tajne finansijske transakcije povezane sa oligarsima i drugima koji su bliski njima i Kremlju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Korporativni zapisi pokazuju kako su lažni vlasnici korišćeni za povećanje tajnosti i da banke nisu tačno znale ko stoji iza velikih transakcija u američkim dolarima.

To dovodi u sumnju sposobnost vlada da identifikuju i zaplijene imovinu onih na koje ciljaju nakon invazije.

"Dolazimo zbog vaših nezdravih dobitaka", obećao je američki predsjednik Džozef Bajden u svom godišnjem govoru o stanju Unije.

SAD su najavile veliki međuvladin program za identifikaciju imovine oligarha.

Ali to neće biti lako, kao što ističe slučaj Kerimov.

Stručnjaci kažu da zapadne zemlje imaju mnogo posla jer su godinama imale labav pristup borbi protiv prljavog novca i nisu uspjele da pozovu banke na odgovornost.

"Moraće mnogo da nadoknade zaostatak ako žele da ovo ispune", rekla je Džulija Fridlander, bivša savjetnica za sankcije američkog Ministarstva finansija, koja sada radi u istraživačkom centru Atlantskog savjeta.

Ovo su ključna nova saznanja koja se odnose na Sulejmana Kerimova.

Bonus video: