Francuska protjeruje još šestoro ruskih diplomata zbog špijunaže

Te diplomate opisala je kao „rusko osoblje sa diplomatskim statusom stacionirano u Francuskoj čije su aktivnosti protiv naših bezbjednosnih interesa“

3348 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Francuska protjeruje šest državljana Rusije osumnjičenih da su radili kao špijuni pod diplomatskom zaštitom nakon što su francuske obavještajne službe otkrile tajnu operaciju na njenoj teritoriji, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova.

„Šest ruskih agenata koji rade pod diplomatskom zaštitom i za čije aktivnosti je utvrđeno da su suprotne našim nacionalnim interesima proglašeno je personama non grata“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje prenosi agencija Frans pres (AFP).

U saopštenju se navodi da je domaća obavještajna služba DGSI otkrila 10. aprila nakon duge istrage „tajnu operaciju koju su izvele ruske obavještajne službe na našoj teritoriji“, no nisu naveli detalje.

U tvitu, ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao je da je DGSI „omeo mrežu ruskih tajnih agenata koji su radili protiv naših interesa“. On je rekao da je DGSI izveo "izvanrednu operaciju kontrašpijunaže" i pohvalio organizaciju što "brine o našim fundamentalnim interesima".

Taj potez dolazi nakon što je Francuska 4. aprila rekla da protjeruje 35 ruskih diplomata u okviru zajedničke evropske akcije nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Te diplomate opisala je kao „rusko osoblje sa diplomatskim statusom stacionirano u Francuskoj čije su aktivnosti protiv naših bezbjednosnih interesa“.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je za AFP u ponedeljak da su poslednja protjerivanja nova u odnosu na 35 najavljenih.

Brojne evropske zemlje protjerale su ruske diplomate, posebno nakon negodovanja širom Evrope zbog ubistava u gradu Buča u blizini ukrajinske prijestonice Kijeva, gdje je na desetine tijela pronađeno u masovnim grobnicama ili na ulicama.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Bonus video: