Slijedi ofanziva ogromnih razmjera u Donbasu

Ukrajinci se pripremaju za masovni ruski napad na istoku zemlje, austrijski kancelar pesimista nakon susreta sa Putinom

22982 pregleda 5 komentar(a)
Mariupolj, 10. april 2022., Foto: Rojters
Mariupolj, 10. april 2022., Foto: Rojters

Ukrajina je juče saopštila da će Rusija uskoro početi novu ofanzivu ogromnih razmjera, dok Moskva pomjera fokus zauzimanja teritorije na istok pošto su njene snage prošlog mjeseca odvraćene sa ulaza u Kijev.

Prvi EU lider koji se lično sastao sa Vladimirom Putinom od početka rata, austrijski kancelar Karl Nehamer, dao je prilično mračan opis razgovora sa ruskim liderom održanog u rezidencije nadomak Moskve.

Nije optimista nakon razgovora sa Putinom: Nehamer
Nije optimista nakon razgovora sa Putinom: Nehamerfoto: REUTERS

”Generalno nemam optimistični utisak koji vam mogu prenijeti iz ovog razgovora sa predsjednikom Putinom”, kazao je on. “Ofanziva (na istoku Ukrajine) se očigledno priprema i biće masovnih razmjera.

”Ne treba da gajimo iluzije. Predsjednik Putin je masovno ušao u logiku rata i ponaša se u skladu sa tim” u nadi da će ostvariti “brzi vojni uspjeh”, rekao je Nehamer novinarima poslije sastanka.

Nakon povlačenja snaga sa sjevera Ukrajine, uključujući i predgrađa Kijeva koja su praktično uništena tokom okupacije, Rusija sada tvrdi da je njen glavni cilj istočna Ukrajina. Moskva zahtijeva da Kijev preda kontrolu nad tamošnjim teritorijama, poznatim kao Donbas, separatističkim borcima. Kijev se priprema za novu bitka.

Ukoliko Rusija uspije da osvoji Mariupolj, mogla bi bolje povezati trupe koje napreduju sa istoka sa onima sa Krima

”Predviđamo da će aktivna borba u ovim oblastima početi u najskorijoj budućnosti”, kazao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

Rusija je imenovala generala Aleksandra Dvornikova, 60, jednog od najiskusnijih ruskih vojnih oficira za ratnog komandanta u Ukrajini koji će preuzeti centralizovanu kontrolu nad sljedećom fazom borbe nakon dosadašnjih gubitaka. Rusija do sada nije imala ratnog komandanta na terenu, a Dvornikov je prema tvrdnjama američkih zvaničnika poznat po brutalnosti.

Jedan američki zvaničnik je kazao da Vašington vjeruje da Rusija pokušava da pojača i obnovi zalihe svojih trupa u Donbasu.

Najveća nagrada koju Rusija želi da osvoji u Donbasu je Mariupolj, glavna istočna luka, gdje je prema izjavi tamošnjeg gradonačelnika tokom sedmonedjeljne opsade ubijeno najmanje 10 hiljada civila, a broj žrtava bi mogao premašiti 20 hiljada.

Ukoliko Rusija uspije da osvoji Mariupolj, mogla bi bolje povezati trupe koje napreduju sa istoka sa onima sa Krima, i pomjeriti fokus na novi pokušaj opkoljavanja glavnih ukrajinskih snaga na istoku.

U novom apelu za međunarodnu pomoć, predsjednik Volodimir Zelenski kazao je poslanicima u parlamentu Južne Koreje da u Mariupolju ima desetine hiljada mrtvih, što je cifra koja nije potvrđena iz nezavisnih izvora, ističe Rojters. “Ali, uprkos tome, Rusi ne obustavljaju njihovu ofanzivu”, kazao je on.

Rusija okuplja desetine hiljada vojnika za novi napad, kazao je Zelenski.

Komandant ukrajinske vojske, general Valerij Zalužnji, insistirao je da se odbrana Mariupolja i dalje drži.

”Činimo sve moguće i nemoguće za pobjedu i očuvanje života vojnika i civila u svim pravcima”, kazao je Zalužnji. “Vjerujte u Oružane snage Ukrajine”.

Ranije juče u postu na Fejsbuk stranici brigade marinaca koji se nalaze u Mariupolju navodi se da su ostali bez municije i da se sada suočavaju sa smrću ili zarobljavanjem, i da predstoji “posljednja bitka”. Petro Andrjuščenko, saradnik gradonačelnika Mariupolja, kazao je da je stranica hakovana i da je ta objava lažna. Rojters to nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora.

Pripadnici proruskih snaga u Mariupolju 7. aprila
Pripadnici proruskih snaga u Mariupolju 7. aprilafoto: REUTERS

Britanska obavještajna služba objavila je da su ukrajinske snage već odbile nekoliko ruskih napada u istočnim regionima.

Rusija neće prekidati sa napadima zbog nove runde mirovnih pregovora, poručio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov. “Donijeta je odluka da tokom sljedećih rundi pregovora neće biti pauze u vojnim aktivnostima dok ne bude postignut konačni sporazum”, kazao je Lavrov.

Nakon povlačenja ruskih snaga iz predgrađa Kijeva ostali su dokazi o ubistvima ukrajinskih civila tokom okupacije, što su zapadne države osudile kao ratne zločine. Moskva je dobacila optužbe i negirala da su joj meta civili.

Prošle nedjelje Rusija je, prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, ubila 57 osoba u raketnom napadi na željezničku stanicu u regionu Donjecka, gdje su hiljade civila pokušavale da pobjegnu očekujući novo napredovanje ruskih snaga. Moskva je odbacila krivicu za napad. Na ruskoj raketi koja je pogodila željezničku stanicu pisalo je “za djecu”.

Guverner Luganska Serhij Gaidai, govoreći juče za ukrajinsku televiziju, kazao je da se raketni napadi na taj region intenziviraju iz dana u dan. “Najteža situacija je u gradovima Rubižne i Popasna. Oni su pod konstantnom paljbom”, kazao je Gaidai i pozvao civile da se evakuišu.

”Oni koji su željeli da odu već su otišli. Mnogi koji su ostali nalaze se u skloništima i plaše se da izađu, ili ne žele da ostanu bez svoje imovine”.

Izvan Donbasa, glavni istočni grad Harkiv juče se našao pod žestokom paljbom u kojoj se stradalo više osoba, uključujući i jedno dijete, kazao je gradonačelnik Ihor Terehov.

On je rekao da su ukrajinske snage fokusirane i spremne da brane grad, ukoliko dođe do novog napada. “U gradu nema panike”, kazao je on.

Bonus video: