EU ne može da računa na OPEK

Države proizvođači nafte ponovo odbile pozive da povećaju proizvodnju

14028 pregleda 9 komentar(a)
Sastanak EU i predstavnika OPEK-a održan je juče u Beču, Foto: Rojters
Sastanak EU i predstavnika OPEK-a održan je juče u Beču, Foto: Rojters

OPEK je juče poručio Evropskoj uniji da sadašnje i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih ikada šokova u snabdijevanju naftom i da bi bilo nemoguće nadomjestiti tu količinu, i nagovijestio da neće povećati proizvodnju.

Zvaničnici Evropske unije održali su juče u Beču razgovore sa predstavnicima Organizacije država izvoznica nafte (OPEK) u jeku poziva toj grupi da poveća proizvodnju i dok EU razmatra potencijalne sankcije na rusku naftu.

”Potencijalno bismo mogli imati gubitak od preko sedam miliona barela dnevno ruske nafte i ostalih izvoznih tečnosti, kao rezultat sadašnjih i budućih sankcija”, kazao je generalni sekretar OPEK-a Mohamed Barkindo, navodi se u primjerku njegovog govora u koji je Rojters imao uvid.

Evropska komisija pravi nacrt predloga za naftni embargo Rusiji, mada unutar bloka postoje duboke podjele oko eventualne zabrane uvoza ruske nafte

”Imajući u vidu sadašnju potražnju, bilo bi skoro nemoguće nadomjestiti gubitak u količini tolikih razmjera”.

Evropska unija je na sastanku sa državama proizvođačima nafte ponovila svoj poziv da razmotre da li mogu povećati isporuke kako bi se smirile cijene nafte, kazao je za Rojters jedan zvaničnik Evropske komisije.

Predstavnici EUI takođe su ukazali da OPEK ima odgovornost da obezbijedi uravnotežena naftna tržišta, kazao je zvaničnik.

OPEK se opire pozivima Sjedinjenih Država i Međunarodne agencije za energiju da pumpa više nafte kako bi stabilizovali cijene koje su prošlog mjeseca dostigle rekord u posljednjih 14 godina, nakon što su Vašington i brisel uveli sankcije Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Na sastanku sa OPEK-oM, EU je poručila da OPEK može da poveća proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Ipak, Barkindo je kazao da je sadašnja nestabilnost na tržištu rezultat faktora koje OPEK ne može da kontroliše, što je signal da grupa neće pumpati više nafte.

Ruska nafta do sada nije bila obuhvaćena sankcijama. Međutim, evropski blok se prošle nedjelje saglasio da uvede sankcije na ruski ugalj - što su prve kaznene mjere koje se odnose na neki energent - a pojedini visoki evropski zvaničnici kazali su da bi nafta mogla biti sljedeća.

Evropska komisija pravi nacrt predloga za naftni embargo Rusiji, kazali su juče šefovi diplomatija Irske, Litvanije i Holandije na sastanku evropskih ministara inostranih poslova u Luiksemburgu, mada nije postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.

Australija, Kanada i SAD koje se manje oslanjaju na Rusiju od Evrope, već su zabranile kupovinu ruske nafte.

EU države su podijeljene oko toga da li da slijede taj primjer, imajući u vidu njihovu veliku zavisnost i mogućnost da to izazove rast ionako vrtoglavo visokih cijena energenata u Evropi.

EU očekuje pad upotrebe nafte za 30 odsto do 2030, u odnosu na nivo iz 2015, u okviru planirane politike borbe protiv klimatskih promjena - mada na kratke staze, embargo bi izazvao trku da se ruska nafta zamijeni alternativnim zalihama.

Bonus video: