Da li je u Mariupolju korišćeno hemijsko oružje?

Ukrajinska poslanica Ivana Klimpuš je rekla da je Rusija upotrijebila "nepoznatu supstancu" u Mariupolju gdje više osoba pate od otežanog disanja, navodeći da se "vrlo vjerovatno radi o hemijskom oružju"

7191 pregleda 5 komentar(a)
Proruske snage u Mariupolju, Foto: Reuters
Proruske snage u Mariupolju, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.04.2022. 10:09h

Ukrajina provjerava neprovjerene informacije da je Rusija možda koristila hemijsko oružje dok je opsijedala lučki grad Mariupolj na jugu Ukrajine, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malar, prenosi Rojters.

"Postoji teorija da bi to mogla biti fosforna municija", rekla je Malar u televizijskim komentarima.

"Zvanične informacije će doći kasnije", rekla je ona.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, navodi Rojters.

Proruske snage u Mariupolju
Proruske snage u Mariupoljufoto: Reuters

Eduard Basurin, komandant separatističkih snaga koje podržava Rusija rekao je da oni nisu koristili hemijsko oružje u svojim pokušajima da preuzmu potpunu kontrolu nad Mariupoljom, uprkos optužbama Ukrajine za suprotno.

On je to kazao za agenciju Interfaks, prenosi Rojters.

"Informacije ukazuju da su ruske snage možda upotrijebile hemijske agense"

Velika Britanija pokušava da provjeri informacije o tome da li su ruske snage koristile hemijsko oružje u Mariupolju, gradu pod opsadom više od mjesec dana, saopštilo je sinoć britansko minstarstvo spoljnih poslova.

"Informacije ukazuju da su ruske snage možda upotrijebile hemijske agense u jednom napadu na stanovništvo Mariupolja. Radimo hitno sa svojim partnerima da provjerimo te informacije", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras preko Tvitera.

Svaka upotreba ovog tipa oružja prestavljala bi "brutalnu eskalaciju sukoba i tražićemo od (ruskog predsjednika Vladimira) Putina i njegovog režima da polože račune", dodala je ona.

Ukrajinska poslanica Ivana Klimpuš je rekla da je Rusija upotrijebila "nepoznatu supstancu" u Mariupolju gdje više osoba pate od otežanog disanja, navodeći da se "vrlo vjerovatno radi o hemijskom oružju".

Prethodno je ukrajinski puk Azov koji je se nalazi u Mariupolju tvrdio u poruci objavljenoj juče na Telegramu da je ruski dron ispustio "toksičnu supstancu" na vojnike i civile u Mariupolju, navodeći da više osoba ima respiratorne ili neurološke probleme.

Osnivač bataljona Azov Andrij Bilecki rekao je u poruci na Telegramu da su tri osobe otrovane nepoznatom tosičnom supstancom, da imaju jasne znake trovanja ratnim hemijskim proizvodima, ali da nemaju katastrofalne posljedice.

Agencija Frans pres navela je da za sada ne može da provjeri te tvrdnje iz nezavisnih izvora.

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko rekao je preko Telegrama da informacije o hemijskom napadu za sada nisu potvrđene i da će detalji i razjašnjenja biti naknadno dati pošto se čekaju zvanične informacije od vojske.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je sinoć da Vašington ima saznanja o informacijama o hemijskom napadu na taj strateški grad ali da ne može to da potvrdi.

Britanski ministar oružanih snaga Džejms Hepi rekao je danas da bi sve opcije bi bile na stolu kao odgovor na bilo kakvu upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini od strane Rusije.

"Postoje neke stvari koje su van granica, a upotreba hemijskog oružja će dobiti odgovor i na stolu su sve opcije za to kakav bi taj odgovor mogao biti", rekao je Hepi za Skaj njuz.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć u video obraćanju da bi ruske snage mogle da upotrijebe hemijsko oružje u Ukrajini, ali nije rekao da li je hemijsko oružje već korišćeno.

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 48. dan.

Bojčenko: Više od 10.000 civila stradalo u ruskoj opsadi grada, broj mrtvih bi mogao da pređe 20.000

Gradonačelnik Mariupolja rekao je da je više od 10.000 civila stradalo u ruskoj opsadi grada i da bi broj mrtvih mogao da pređe 20.000.

U telefonskom razgovoru za AP gradonačelnik Vadim Bojčenko rekao je u ponedjeljak da su ruske snage nedjeljama blokirale ulazak humanitarnih konvoja u grad u pokušaju da prikriju strahote od spoljnog svijeta.

Marijuoplj je odsječen u ruskim napadima ubrzo poslije početka ruske invazije u Ukrajini 24. februara, i pretrpeo je neke od najtežih napada u ratu.

Gradonačelnik je govorio iz mjesta u teritoriji pod kontrolom Ukrajine, ali izvan Mariupolja.

Otkriće velikog broja civila koji su izgleda bili pogubljeni poslije povlačenja ruskih snaga iz gradova oko glavnog grada Kijeva ovog mjeseca izazvalo je opšte osude i optužbe Ukrajinaca i Zapada da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini.

Odvojeno su američki zvaničnici juče ukazali da postoje novi znaci da se ruska vojska sprema za veliku ofanzivu u istočnoj oblasti Donbas, preusmjeravajući se poslije neuspjelog prvobitnog prodora oko Kijeva i nastojanja da ga zauzmu.

Visoki američki zvaničnik je juče opisao dugi ruski konvoj koji ide ka istočnom gradu Izjumu sa artiljerijom, avijacijom i podrškom pješadije, kao dio preraspodjele i kako izgleda, pripreme za rusku kampanju na istoku.

Bonus video: