„Diplomatijom hrane” protiv ruskog uticaja na Balkanu

Evropska unija planira vanredne fondove za pomoć državama izloženim riziku od socijalnih nereda usljed prehrambene krize izazvane ratom u Ukrajini

20234 pregleda 71 reakcija 5 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Evropska unija planira da se pozabavi rastom cijena pšenice i vještačkog đubriva i očekivanim nestašicama na Balkanu, Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku primjenjujući „diplomatiju hrane” kako bi se suprotstavila ruskom narativu o uticaju invazije na Ukrajinu, kazale diplomate i zvaničnici EU.

Neizvjesnost u vezi sa hranom izaziva „nezadovoljstvo” u ranjivim zemljama ovih regiona, dok Moskva predstavlja krizu kao posljedicu zapadnih sankcija Rusiji, kazao je za Rojters jedan diplomata Evropske unije.

Žozep Borel i Žan Iv le Drian na sastanku evropskih šefova diplomatije u Briselu 21. marta
Žozep Borel i Žan Iv le Drian na sastanku evropskih šefova diplomatije u Briselu 21. martafoto: REUTERS

To predstavlja potencijalnu prijetnju za uticaj EU, koja planira da se tome suprotstavi „diplomatijom hrane i borbom narativa”, kazao je diplomata.

Predsjednik Vladimir Putin kazao je prošle nedjelje da su zapadne sankcije protiv Rusije izazvale globalnu svjetsku krizu hrane i dovele do vrtoglavog rasta energenata.

Susjedi EU, naročito Egipat i Liban, u velikoj mjeri zavise od pšenice i vještačkog đubriva iz Ukrajine i Rusije. Oni su suočeni sa rastom cijena nakon pada zaliha od kako je Moskva krenula sa onim što naziva „specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

„Ne možemo rizikovati da izgubimo taj region”, kazao je drugi diplomata EU za britansku agenciju.

Blok takođe želi da pojača međunarodne napore za ublažavanje uticaja nestašica i zajedno sa Svjetskim programom hrane UN najavljuje nove inicijative.

Francuska, najveći poljoprivredni proizvođač u EU, zalaže se za inicijativu „FARM”, koja bi uključivala mehanizam za globalnu distribuciju hrane siromašnijim zemljama.

Francuska želi da obezbijedi međunarodnu saglasnost za njen plan prije okončanja njenog šestomjesečnog predsjedavanja EU u junu, kazao je francuski šef diplomatije Žan Iv le Drijan.

Mađarska predlaže povećanje poljoprivredne proizvodnje EU izmjenom klimatskih ciljeva.

UN Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) razmatra mogućnost finansiranja uvoza hrane.

Međutim, EU služba za spoljne poslove navela je da saradnja sa generalnim direktorom FAO Kuom Dongiuom oko globalne neizvjesnosti sa hranom predstavlja „izazov”, navodi se u dokumentu EU u koji je Rojters imao uvid i dodaje da EU forsira FAO da brzo djeluje.

EU želi da pojača međunarodne napore za ublažavanje uticaja nestašica i zajedno sa Svjetskim programom hrane UN najavljuje nove inicijative.

Iz FAO nijesu željeli da komentarišu odnose direktora Kua sa EU.

U nizu preporuka na sajtu FAO, Ku navodi: "Države koje zavise od uvoza hrane iz Rusije i Ukrajine treba da traže alternativne snabdjevače kako bi ublažile šok”.

Brisel smatra da je ruska komunikaciona kampanja o prehrambenoj krizi zapravo širenje dezinformacija, kazao je jedan diplomata i dodao da EU nije ograničila trgovinu hrane sa Rusijom.

Hrana je izuzeta iz EU sankcija na ruski izvoz, navodi Rojters.

Rusija takođe otežava Ukrajini da šalje poljoprivredne proizvode napadajući luke i bombardujući skladišta pšenice, kazao je u ponedjeljak evropski šef diplomatije Žozep Borel.

Rusija koja je ograničila izvoz pšenice, nedavno je bombardovala nekoliko skladišta goriva u Ukrajini.

I mada su skladišta pšenice puna, Ukrajina ne može izvoziti zbog nestašice goriva, kazali su zvaničnici EU.

EU pokušava da olakša izvoz hrane preko Poljske i podržava isporuku goriva ukrajinskim poljoprivrednicima da bi olakšala situaciju, kazali su zvaničnici.

EU takođe pruža finansijsku podršku najranjivijim državama, a prošle nedjelje je najavila 225 miliona eura pomoći Sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Skoro polovina toga je namijenjena Egiptu, najvećoj državi u regionu, dok će Liban, Jordan, Tunis, Maroko i Palestinska uprava primiti sredstva iz vanrednih fondova, svakoj od tih država namijenjeno je između 15 i 25 miliona eura.

Još 300 miliona eura u vidu podrške poljoprivredi biće obezbijeđeno državama Zapadnog Balkana u okviru redovnih EU sredstava namijenjenih tom regionu, a zvaničnici EU kažu da se naročito zabrinjavajućom smatra situacija u Srbiji zbog tamošnjih intenzivnih ruskih komunikacija.

Bonus video: