Vlada Španije: U subotu suspendujemo autonomiju Katalonije

Katalonski lider Karles Pudždemon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom
5 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2017. 09:16h

Vlada Španije saopštila je danas da će u subotu pokrenuti član 155 Ustava kojim se suspenduje autonomija pokrajine Katalonije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade Marijana Rahoja

Takva odluka španske Vlada donijeta je nakon što katalonski lider Karles Pudždemon ni danas nije direktno odgovorio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost Katalonije, javlja Rojters.

Pudždemon je izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori sa Madridom.

"Ako vlada države nastavi da sprječava dijalog i nastavi s represijom, Parlament Katalonije mogao bi, ako to smatra prikladnim, da održi glasanje o zvaničnoj deklaraciji o nezavisnosti o kojoj nije glasao 10. oktobra", napisao je Pudždemon u pismu Rahoju posle najava suspenzije autonomije Katalonije, navodi agencija Frans pres.

Španski mediji su već nagovještavali da Pudždemon ni danas neće iznijeti jasan stav o proglašenju nezavisnosti.

Pudždemon, nije dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavinost Katalonije ni 16. oktobra, pa mu je Madrid tada dao rok da do danas u 10 sati odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedjelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom.

Pudždemon je sinoć rekao na sastanku partije da će formalno proglasiti nezavisnost ako Španija počne proces suspenzije katalonske autonomije.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primjenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da "djeluje razumno", pošto se približava rok koji je sjeveroistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zaprijetila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

"Tražim od Pudždemona da djeluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

Bonus video: