Francuska do sada zaplijenila rusku imovinu u vrijednosti od skoro 24 milijardi eura

Ažurirani spisak uključuje 22,8 milijardi eura koji su blokirani na francuskim računima Centralne banke Rusije. Tome se dodaje i 178 miliona eura u raznim bankarskim računima

4581 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska je do sada zaplijenila 23,7 milijardi eura ruske imovine na svojoj teritoriji, uključujući nekretnine u vrijednosti od 573,6 miliona eura, objavila je u utorak, 12. aprila novinska agencija AFP pozivajući se na izvore bliske francuskom ministarstvu ekonomije i finansija.

Ažurirani spisak uključuje 22,8 milijardi eura koji su blokirani na francuskim računima Centralne banke Rusije. Tome se dodaje i 178 miliona eura u raznim bankarskim računima, prenijela je Beta.

Francuska je zaplijenila četiri teretna broda, četiri jahte, vrijedne ukupno 125,2 miliona eura, šest helikoptera vrijednih više od 60 miliona eura, kao i umjetnička djela u vrijednosti od sedam miliona eura.

Francuske vlasti su zaplijenile 33 nekretnine, a u spisak bi uskoro trebalo da bude dodato još desetak nekretnina u vrijednosti od oko čak 24 milijarde eura.

Zapadne zemlje su usvojile nekoliko paketa ekonomskih sankcija protiv Rusije, od početka njene invazije na Ukrajinu 24. februara.

Zemlje Evropske unije (EU) saopštile su u petak, 8. aprila da su zamrznule najmanje 29,5 milijardi eura ruske i bjeloruske imovine u okviru sankcija. EU je pojačala svoju crnu listu ruskih ličnosti na meti sankcija.

Na tom spisku se nalazi više od 217 oligarha bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Bonus video: