Brutalni sukob koji će odrediti tok rata

Ne zna se ko će pobijediti u borbi za ukrajinsko industrijsko središte

38466 pregleda 87 reakcija 4 komentar(a)
Ruski vojni konvoj na putu za Donbas, Foto: MAXAR TECHNOLOGIES
Ruski vojni konvoj na putu za Donbas, Foto: MAXAR TECHNOLOGIES

Rusija jača snage za novi napad na istočnu ukrajinsku oblast Donbas, pripremajući teren za oduženu borbu koja će sigurno zadati velike gubitke objema stranama, dok Rusi pokušavaju da opkole ukrajinske borce, kažu analitičari.

Vojni eksperti su oprezni kada su u pitanju prognoze ko će pobijediti u borbi za ukrajinsko industrijsko središte Donbas, ključnom sukobu koji će vjerovatno biti brutalan i na kraju definisati tok rata, piše Rojters.

"Ishod te bitke bi mogao biti da obje strane budu potučene do te mjere da nijedna neće moći da izvede ofanzivu ili kontraofanzivu", kaže Konrad Muzika, direktor konsultantske firme Rohan sa sjedištem u Poljskoj.

"Ukrajinci će braniti svoju teritoriju do posljednjeg čovjeka. Rusi će pretrpjeti značajne gubitke".

Pripadnik proruskih snaga u Mariupolju
Pripadnik proruskih snaga u Mariupolju foto: Reuters

On je dodao da bi mogao nastati "zamrznuti" sukob koji bi trajao mjesecima uz konstantnu prijetnju od novog napada Moskve.

Rojters piše da bi otegnuta borba osujetila nade predsjednika Vladimira Putina da proglasi značajnu pobjedu do 9. maja, kada Rusija obilježava pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, ogromnom vojnom paradom koju lider Kremlja nadgleda svake godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao Zapad da pomogne da se njegova zemlja spasi. "Uništili smo više ruskog naoružanja i vojne opreme nego što trenutno posjeduju neke armije u Evropi. Ali, to nije dovoljno", rekao je Zelenski.

On je dodao da će druge zemlje u Evropi biti sljedeća meta Rusije ako Ukrajina ne dobije više tenkova, aviona i raketnih sistema.

Francuska i Njemačka su obećale da će poslati više oružja.

Zelenski je rekao da će druge zemlje u Evropi biti sljedeća meta Rusije ako Ukrajina ne dobije više tenkova, aviona i raketnih sistema

Zapadno naoružanje je pomoglo Ukrajini da donekle ublaži prvobitnu rusku ofanzivu i vjerovatno će imati centralnu ulogu u borbi za Donbas, ocjenjuje Asošiejtid pres.

Moskva je krajem prošlog mjeseca počela da povlači snage iz okoline Kijeva i sa sjevera Ukrajine, da bi se, kako je saopštila, usredsredila na osvajanje Donbasa.

Čak i bez pojačanja koja sada stižu, ruska invazija je polako potisnula ukrajinske borce u nekim oblastima Donbasa i osigurala 90 odsto Luganske oblasti, rekao je Nik Rejnolds, analitičar za kopneno ratovanje, pri londonskom institutu RUSI.

Ukrajinske trupe su snažnije odolijevale u Donjecku, koji sa Luganskom čini rusofoni Donbas, čiji ogroman dio su zauzeli proruski separatisti 2014. Rojters navodi da je od tada značajan ukrajinski kontingent zauzeo odbrambeni položaj.

Rusija bi mogla pokušati da probije istočni ukrajinski front dok napreduje sa trupama, tenkovima i oklopnim vozilima sa sjevera i juga u pokretu kliješta. Cilj bi bio da se ukrajinske snage zaobiđu i opkole s leđa, kažu analitičari.

Zelenski se obraća parlamentu Estonije
Zelenski se obraća parlamentu Estonijefoto: Reuters

Ukrajina će vjerovatno pokušati da izbjegne otvorene tenkovske borbe, koristeći artiljeriju da napade linije snabdijevajna i opremu i slati timove da napadaju konvoje i logističke linije, prema mišljenju vojnih eksperata.

Strahujući da bi njihove snage mogle biti opkoljene, ukrajinski stratezi će stalno morati da procjenjuju da li bi trebalo da vraćaju borce kako bi izbjegli brzo, haotično povlačenje u kojem bi mogli da budu razdvojeni ili razbijeni artiljerijskom i vatrom iz vazduha.

"Povlačenje sa linije fronta će biti problem. To je jedna od odluka koju će Ukrajinci morati da donesu", rekao je Rejnolds.

Na južnom rubu Donjecke oblasti na Azovskom moru, Rusija je izgleda krenula da uspostavi potpunu kontrolu nad lukom Mariupolj, gdje iscrpljeni ukrajinski vojnici očajnički odolijevaju, kaže Rejnolds.

"Ukoliko ruskom napredovanju ne ponestane logistike i morala, mislim da je Mariupolj gotov ... ako Mariupolj padne, oslobađa se puno ljudstva za rusko napredovanje u drugim djelovima", rekao je Rejnolds.

Gledaćemo dugotrajnu bitku za Donbas. Rusija ima šansu da pobijedi, ali samo zbog prevlasti u vatrenoj moći, opremi i ljudstvu, a ne zbog operativne nadmoći

Rusija bi mogla pokrenuti novi napad na Donbas već krajem ove nedjelje ili sljedeće sedmice kada stignu pojačanja iz Rusije i Bjelorusije kao i iz Kijeva, Černigova i Sumija u Ukrajini, smatra Muzika.

Američka privatna firma Maksar objavila je satelitske snimke od petka na kojima ruski vojni konvoj dužine 12 kilometara istočno od Harkova ide ka Donbasu.

Ruski dvostruki manevar sa sjevera vjerovatno bi krenuo južno od grada Izjum, koji ima stratešku poziciju na putevima prema gradovima Slovjansk i Kramatorsk, koje kontrolišu Ukrajinci.

Guverner Donjecke oblasti rekao je u utorak da se čini da je Rusija u finalnoj fazi pregrupisavanja i da ne prestaje granatiranje te oblasti.

"Gledaćemo dugotrajnu bitku za Donbas. Rusija ima šansu da pobijedi, ali samo zbog prevlasti u vatrenoj moći, opremi i ljudstvu, a ne zbog operativne nadmoći", rekao je Muzika.

Mariupolj bi bio prva velika nagrada

Mariupolj, koji je opustošen tokom sedmodnevne opsade i bombardovanja u kojem su, kako tvrde vlasti Ukrajine, ubijene desetine hiljada civila, mogao bi postati prvi veliki grad koji je Rusija osvojila od početka invazije.

Rusija je juče saopštila da se predalo hiljadu ukrajinskih marinaca, među posljednjim braniocima u industrijskoj četvrti Azovstal. Ukrajina to nije potvrdila.

Osvajanjem Mariupolja, Rusija bi dobila punu kontrolu na azovskom obalom i obezbijedila kopneni most koji povezuje Rusiju i teritoriju proruskih separatista na istoku sa poluostrvom Krim.

Mariupolj
Mariupoljfoto: Reuters

To bi ujedinilo ruske snage na dva glavna pravca invazije i oslobodilo ih da se pridruže očekivanoj novoj ofanzivi protiv glavnih ukrajinskih snaga na istoku.

Među ukrajinskim snagama koje brane Mariupolj ističe se bataljon Azov, milicija ultradesničarskih korijena koja je pripojena ukrajinskoj nacionalnoj gardi. Rusija je uništenje te grupe predstavila kao jedan od glavnih vojnih ciljeva.

Rojters dodaje da bi osvajanjem prve velike nagrade na istoku Ukrajine, Rusija takođe dobila snažniju poziciju u bilo kakvim mirovnim pregovorima.

Bonus video: