I Deripaska jahtu usidrio u turskom ljetovalištu

Sve više ruskih milijardera u Turskoj traži utočište od zapadnih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu

15425 pregleda 13 komentar(a)
Jahta "Clio" koja se povezuje sa Deripaskom u turskim teritorijalnim vodama, Foto: Reuters
Jahta "Clio" koja se povezuje sa Deripaskom u turskim teritorijalnim vodama, Foto: Reuters

Jahta koja se povezuje sa ruskim tajkunom Olegom Deripaskom stigla je danas u zaliv u blizini ljetovališta Godžek na jugozapadu Turske.

Agencija Rojters piše da je sve više ruskih milijardera krenulo ka Turskoj kako bi pobjelgo od zapadnih sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Deripaski, osnivaču ruskog aluminijumskog giganta Rusal, sankcije su uvele Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija. On je ranije pozivao na mir.

Jahta 'Clio'
Jahta "Clio"foto: Reuters

Svjedok Rojtersa vidio je dnas kako jahta "Clio" duga 73 metra stiže do obale Godžeka u egejskoj priobalnoj provinciji Mugla. Plovilo pod zastavom Kajmanskih ostrva ousidreno je u zalivu kod Godžeka.

Dolazak "Clia" u turske vode uslijedilo je nakon što su dvije superjahte povezane sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem, koji se iznenadno pojavio na mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije u Istanbulu ovog mjeseca, pristali u turskim lukama.

Abramovićeva jahta 'Solaris' uslikana u turskim teritorijalnim vodama
Abramovićeva jahta "Solaris" uslikana u turskim teritorijalnim vodamafoto: Reuters

Svjetske vlade nastoje da izoluju predsjednika Vladimira Putina i njegove saveznike zbog ruske invazije na Ukrajinu, koju Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Članica NATO-a Turska dijeli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, sa obje zemlje ima dobre veze i posreduje u pregovorima o prekidu sukoba.

Turska je, podsjeća Rojters, podržala Kijev, ali se i protivila sankcijama Moskvi, uključujući mjere protiv ruskih milijardera.

Ankara se u velikoj mjeri oslanja na uvoz ruske energije i turiste i postala je sigurno utočište za Ruse koji bježe od sankcija, a mnogi su investirali u tursku imovinu.

U petak je ukrajinski diplomata rekao da Ukrajina radi sa Turskom na većoj podršci i da razumije, iako nije zadovoljna, realnost paralelnih veza Ankare sa Moskvom.

Bonus video: